R. Erceg
Ponos srpske zajednice - Košarkaši i košarkašice svih selekcija Red Starsa

Po već ustaljenom običaju, i na kraju ove godine, Košarkaški klub Red Stars iz Sidneja održao je svečanu dodelu godišnjih priznanja.

Ovog decembra, “veče trofeja” u Srpskom centru u Bonirigu bilo je po svemu spektakularan događaj, u maniru istinski velikih klubova. Time je Red Stars, koji postoji tek dvanaest godina, pokazao da iz sezone u sezonu raste na svim nivoima, a pre svega je uočljivo da neprestano uvećava armiju i igrača i simpatizera.

Najbolja potvrda ogromne popularnosti koju ovaj klub uživa u Zapadnom Sidneju bila je krcata sala u Bonirigu. Doslovce ispunjena do poslednjeg mesta. Prava porodična atmosfera vladala je među ljudima iz uprave, igračima seniorskoh i juniporskog pogona, kao i mnogobrojnim roditeljima koji su prisustvovali svečanosti.

Naročito među decom bilo je očigledno da su svoje druženje sa parketa pretvorili u prava, dugotrajna prijateljstva.

Prezentaciju je vodio dugodišnji trener Milorad Đinić sa svojim pomoćnicima. On je iskazao veliku zahvalnost trenerima i igračima, ali i roditeljima koji takođe čine ovaj klub i bez čije podrške i ličnog odricanja Red Stars ne bi bio u stanju da napreduje iz godine u godinu.

Milorad Đinić sa mladim košarkašima

Pregršt pojedinačnih nagrada

Masovnost je reč koja najbolje opisuje KK Red Stars. Veliki broj registrovanih igrača u klubu, posetilaca na klupskim okupljanima, kao i najveći broj učesnika od svih srpskih klubova na tradicionalnom Kupu Draže Mihailovića, koji se ove godine nažalost nije održao zbog pandemije, glavne su odlike ovog košarkaškog kluba.

Veliki broj priznanja i trofeja podeljen je kao i svake godine, što je odavno postao deo tradicije kluba. Na prošlenedeljnom skupu u Bonirigu dodeljeno je oko 50 individualnih i klupskih nagrada. Po već ustaljenom običaju, utučene su i nagrade za najboljeg juniorskog igrača svakog meseca u protekloj godini.

Ova nagrada je više simboličnog karaktera, ali svakako je dobro primljena kod nagrađenih i uvek izmami veliku radost i veselje kod mladih košarkaša.

Da u ovom klubu sve funkcioniše na visokom nivou pokazuje i izbor za najboljeg košarkaša. Ove godine je na zvaničnom vebsajtu bilo nominovano 50 igrača iz svih selekcija, a na osnovu otvorenog glasanja u kom su mogli da učestvuju svi simpatizeri kluba, po broju glasova u drugi krug je otišlo prvih pet na listi.

Tada na scenu stupaju treneri, koji daju završnu reč i od pet najboljih po ukusu publike proglase najboljeg pojedinca u minuloj sezoni.

Za 2020. godinu nije bilo dileme – zvanje najboljeg pojedinca kluba ponela je mlada Marta Traživuk, košarkašica tima Red Starsa do 16 godina. Ostali trofeji i medalje podeljene su svim igračima, a najistaknutiji košarkaši i košarkašice za 2020. odlikovani su posebnim priznanjima.

Petar Prodanović i Luka Erceg

Druženje sa sportskim asovima

Treba napomenuti da je specijalni gost večeri bio internacionalac Dejan Vasiljević, koji će od nastupajuće godine braniti boje Sidnej Kingsa, posle uspešne karijere u američkoj studentskoj NCAA ligi u ekipi Univerziteta Majami. Košarkaški as, koji je s uspehom nosio i dres olimpijske reprezentacije Australije, privukao je veliku pažnju mladih košarkaša koji su više od svega želeli da se upoznaju i fotografišu s njim.

Takođe, događaj je uveličao i Borislav Dević, proslavljeni srpski atletičar, koji je dodelio nagrade igračima koji su se najbolje pokazali na fitnes treninzima, a to su Katarina Poluga, Petar Drča i Vlado Vujatović.

Borislava Devića dobro pamte starije generacije ljubitelja sporta, pošto je devedesetih predstavljao tadašnju Jugoslaviju na najvećim svetskim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre 1996. godine u Atlanti, na kojima je trčao maraton.

Čuveni dugoprugaš je u svom obraćanju mladim košarkašima i košarkašicama poručio da je najvažnije od svega da budu uporni i istrajni u svojim nastojanjima da dosegnu svoje lične rekorde i postavljene ciljeve.

Daniel Čupac, Sergej Starčević i Igor Ilišević

Đinićev osvrt na sezonu

Čovek koji je sinonim za Red Stars svakako je Milorad Đinić. Ljubazan i predusretljiv kao uvek, i ovom prilikom rado je za čitaoce “Vesti” preneo utiske o minuloj sezoni i završnoj svečanosti.

– Godina za nama je definitivno bila drugačija za sve nas od bilo koje prethodne. Celokupna situacija sa pandemijom je pogodila čitav svet, pa tako nije zaobišla ni nas u košarci. Promenila je u potpunosti naše živote i navike koje smo imali – kaže Đinić.

“Alfa i omega” kluba je podsetio i da su u jednom periodu treninzi bili u potpinosti zaustavljeni.

– Nije bilo treninga i utakmica skoro tri meseca, a onda smo počeli da se vraćamo uz određena ograničenja propisana od strane države, što je svakako bio poseban izazov za sve. I pored toga, dobri rezultati i uspesi naših timova nisu izostali. Povratak igrača na trening je bio poseban proces koji smo lako prevazišli i to pre svega zahvaljujući našim marljivim i odgovornim igračima, a velika zahvalnost za sve to ide i svim roditeljima koji su umnogome zaslužni za to.

Trener Mirko Đurović

Đinić je otkrio i kakav je plan za predstojeći period.

– Najore sledi pauza od pet nedelja, a zatim povratak u trenažni proces krajem januara 2021. Sigurno da i u narednoj godini imamo velike ambicije i bićemo posvećeni tome da ih i ostvarimo. Ali, pre toga, ovom prilikom bih poželeo srećnu Novu godinu i Božićne praznike svim igračima, roditeljima i prijateljima kluba – poručio je Milorad Đinić.

Navijajte za Dekija

Milorad Đinić je objasnio i kako je došlo do toga da nova zvezda sidnejskih Kingsa Dejan Vasiljević bude specijalni gost svečanosti.

– Još u juniorskim danima, pre nego što je otišao na koledž u Ameriku, Dejan je igrao za Bele orlove iz Melburna na Kupu Draže Mihailovića. Od tada počinje naše prijateljstvo. Deki je rado prihvatio predlog da dođe na prezentaciju kako bi se družio s našom decom, dodelio im trofeje i lično se predstavio široj srpskoj zajednici u Sidneju. Njegovo prisustvo je svakako izuzetna stvar za naš klub i želeo bih da ovim putem pozovem sve naše ljude u Sidneju, ali i u drugim gradovima, da u 2021. idu na košarkaške utakmice NBL lige i podrže Dejana i sidnejske Kingse. Naša zajednica je pogotovo velika u Sidneju i možemo da Vasiljeviću i saigračima damo jak vetar u leđa u narednoj sezoni – istakao je Đinić.

Dejan Vasiljević sa mladim talentom Milošem Kneževićem

U korak s vremenom

KK Red Stars iz godine u godinu napreduje i u sopstvenoj promociji. Imaju jednu od najsavremenijih veb stranica – www.bcredstars.com – na kojoj se redovno ažuriraju rezultati svih selekcija, rasporedi utakmica i sve važne informacije. Takođe, čelnici kluba iduj ukorak s modernim vremenima i klub ima izuzetno aktivne i dobro posećene stranice na fejsbuku i instagramu, a video klipovi sa utakmica i zanimljivi snimci iz kluba mogu se gledati na jutjub kanalu Red Starsa.

Marta najbolja među najboljima

Dobitnici najznačajnijih godišnjih nagrada KK Red Stars za 2020. godinu su:

NAJBOLJI POJEDINAC KLUBA: Marta Traživuk

NAJBOLJI KOŠARKAŠ U LIGI BENKSTAUNA: Stefan Tošić

NAJBOLJA KOŠARKAŠICA U LIGI BENKSTAUNA: Jovana Marinović 

NAJBOLJI STRELAC U LIGI BENKSTAUNA: Dušan Šarić

NAJBOLJA IGRAČICA u ODBRANI: Anđela Traživuk

NAJBOLJA EKIPA U 2020. GODINI: Muški juniorski tim do 16 godina

Nagrade za najbolje “trojkaše“

Klub je proglasio i najbolje šutere trojki, kako u seniorskoj, tako i u juniorskoj konkurenciji. Među prvotimcima najprecizniji za tri poena je Ilija Veselinović, dok je isto priznanje u mlađim selekcijama poneo Marko Lacmanović.

Najbolji tim u Ligi Benkstauna – Ekipa ispod 16 godina

Priznanja trenerima

Specijalne nagrade ove godine pripale su i trenerima. Priznanja za istaknut rad u 2020. su dobili: Mirko Đurović, Miroslav Miki Spasenović, Šeron Spasenović, Nikola Đinić i Vuk Traživuk.

Mesečna priznanja

Igrači mlađih selekcija dobili su priznanja i za igrača meseca. Od januara do decembra, nagrade su pripale sledećim mladim košarkašima i košarkašicama: Nikola Drča, Dominik Petrus, Miloš Inić, Natalija Vidić, Nikola Gnjidić, Nemanja Drča, Igor Ilišević, Mihailo Vidić, Daniel Nikolov, Diana Popović, Sergej Starčević i Miloš Vučenović.

Priznanje za najmlađeg košarkaša kluba dobio je Jakov Dukić, dok je nagradu za igrača koji je najviše napredovao u 2020. poneo Dušan Vujatović. Specijalno priznanje trenera pripalo je Kosti Starčeviću.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here