Kosmet – glavna misija novog patrrijarha

0

 

"Patrijarh Irinej, iako je rekao da nema programa i da mu je program Jevanđelje, apostrofirao je odbranu i zaštitu Kosova i Metohije i zaštitu jedinstva i celovitosti srpske države. To je na njemu, ali i na svima nama da nastavimo, jer je to Crkva i do sada radila sa ciljem da se vrate prognani i da se iznađu putevi razuma. I na međunarodnom planu da se reši pitanje Kosmeta saglasno Božjoj i ljudskoj pravdi, koja ipak na kraju uvek pobeđuje, pa će i ovoga puta. Davno je rečeno – Bog nije u sili nego u pravdi, i to se pokazalo kroz svu istoriju", rekao je mitropolit Amfilohije.

 

On je istakao da Crkva nastavlja svoje delo i misiju u narodu koji joj je poveren.

"Nadamo se da će i novi patrijarh nastaviti misiju njegovog prethodnika, kao i svih patrijaraha od vremena Svetog Save. Uostalom, on je to i sam rekao, a i ja, predajući mu žezal patrijarha Maksima i belu panu i panagiju. Crkva nastavlja svoje delo i svi koji su bili sumnjičavi mogu da se uvere da je jerarhija naše crkve odgovorna. Sada se pokazala na visini svoje odgovornosti pored svih razlika koje postoje među nama, što je prirodno. Crkva nije mrtvi organizam, međutim, kad se postave takva ozbiljna, odgovorna pitanja, onda je Sabor na visini", ističe mitropolit Amfilohije.

 

On je objasnio je da postoje i druge obaveze patrijarha, ali i cele Crkve, a to je "unapređenje unutrašnje misije Crkve", kao i liturgijske teme kao što su jezik bogosluženja i prevod bogoslužbenih knjiga na savremeni jezik.


U aprilu ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji

 

Uvođenje Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja u tron Svetog Save u Pećkoj patrijaršiji biće svečano obavljeno pre kraja aprila, pišu "Večernje novosti". "To bi mogao da bude 18. april, ali je moguće i nedelju dana kasnije. U svakom slučaju, već dve nedelje posle Vaskrsa biće procenjeni uslovi za svečano ustoličenje", saznaje list u Patrijaršiji SPC.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocenio da je Sabor SPC izborom vladike niškog Irineja za novog patrijarha "pokazao da Bog brine o svojoj crkvi, ali i da blaženog pomena patrijarh Pavle brine sa neba".

 

"Zato je i njegov bliski dugogodišnji saradnik i u Prizrenu i u Sinodu izvoleo Duhom svetim da bude njegov naslednik. Rekao bih, i po njegovom srcu", rekao je vladika Amfilohije za beogradske "Večernje novosti".

 

Vladika Amfilohije rekao je da Crkva nastavlja svoje delo i misiju u narodu koji joj je poveren i naglasio da "svi koji su bili sumnjičavi mogu da se uvere da je jerarhija SPC odgovorna".

 

Vladika dalmatinski Fotije rekao je da će se život novog poglavara SPC u naredna četiri meseca odvijati na relaciji Beograd-Niš, jer će, shodno Ustavu SPC, uz dužnost patrijarha biti i administrator Niške eparhije.

 

"Takvo stanje moglo bi da potraje najverovatnije do maja, kada bi na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC patrijarh Irinej trebalo da predloži svog naslednika u Eparhiji niškoj", rekao je vladika Fotije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here