EPA/Valdrin Xhemaj
Specijalne jedinice Rosu

Priština ne samo da dovlači na Kosovo i Metohiju oklopna i blindirana vozila, vodene topove i “duge cevi” i ozbiljno preti i zvecka oružjem, a Evropska služba za spoljne poslove, po starom običaju, upozorava obe strane, zvaničnike iz Beograda i Prištine na zapaljivu retoriku, navodeći da će ih smatrati odgovornim za “svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i potencijalno do nasilja u regionu”.

Ovo saopštenje iz EEAS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše. Međutim, on je istakao da Srbija nikome, i ničim ne preti, već želi samo da obezbedi poštovanje međunarodnih pravila i međunarodno pravnih normi od Rezolucije UN 1244 do Briselskog sporazuma.

– To su sporazumi koji su važeći, na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani – istakao je Vučić.

Stručnjak za međunarodnu politiku Zoran Spasić se, uz podsećanje da je evropski šef diplomatije Žozep Borelj rekao da ne može da utiče na Prištinu, zapitao zašto onda voditi dijalog Beograda i Prištine.

– Ne treba zaboraviti da je EU garant Briselskog sporazuma, a da je na tom sporazumu potpis EU, odnosno nekadašnje šefice diplomatije Ketrin Ešton i da se prvih šest tačaka odnosi na formiranje Zajednice Srpskih opština. Pitanje je kada će ZSO biti formirana – kazao je Spasić za “Vesti” i naglasio da, ukoliko EU ne može da bude garant primene potpisanog, treba razmisliti o prebacivanju razgovora pod okrilje UN.

Srbija je, kako je istakao, za dijalog i mir, pa je pitanje našeg sagovornika zašto iz Brisela, svaki put, pozivaju obe strane na smirivanje situacije.

– Beograd je ispunio sve obaveze, dok Priština ima za cilj da vrši napade na Srbe i da ne poštuje dogovoreno. Zabrinjavajuće je što za sve to imaju podršku zemalja Kvinte – naveo je Spasić ističući da će Srbija neće dozvoliti da srpski narod bude žrtva progona.

Stav EEAS srpska premijerka Ana Brnabić je okarakterisala kao tužan i licemeran.

– Tužno je to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija. Da je EU uradila svoj deo posla, osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM, stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem – reagovala je Brnabićeva na Tviteru.

Dodala je i da bi neko gledajući tu izjavu EEAS, mogao da pomisli da je 1. april, a ne 14. avgust i da “mora biti da je u pitanju neka šala”.

Privremene prištinske institucije su nabavile oklopna vozila, vodene topove, blindirana vozila i puške dugih cevi.

Evropski promašaj

Saopštenje EEAS, je prema oceni direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, “potpuno promašeno”.

– Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne – rekao je i naveo da, kao što “obe strane” nisu odgovorne što briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je garant bila EU, tako ni Kurti za seriju provokacija Prištine.