M. Karović
Manastir Visoki Dečani

Kosovski politički analitičar Driton Lajči ocenio je da Kosovo ima koristi od vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani ukazujući da je to jedini uslov da Kosovo postane članica Saveta Evrope.

Lajči kaže da su u ovom slučaju pobedili međunarodna zajednica, Unmik i Srpska pravoslavna crkva, ali da Kosovo dobija članstvo u Savetu Evrope.

– To je važan korak za integraciju zemlje u međunarodnu arenu. Pobednika ima, naravno da ima, pobednici su međunarodna zajednica, Unmik i Srpska pravoslavna crkva, ali i Kosovo takođe dobija nešto od ulaska u Savet Evrope, jer je to bio jedini uslov da Kosovo uđe u tu organizaciju – izjavio je Lajči.

Politički analitičar Nezir Kraki kaže da je odluka vlade Kosova o implementaciji odluke Ustavnog suda hrabar korak.

Kraki je dodao da je Srbija ovo pitanje smatrala zatvorenim i dobijenim, dok je sada, prema njegovim rečima, premijer Aljbin Kurti uspeo da vrati ovo pitanje, da ga malo zadrži na strani Kosova i da sada pusti.

– Nisam očekivao da će se ovako danas dogoditi. Kurti nije imao manevarskog prostora za pitanje zemljišta manastira. Ovo pitanje je smatrano kao nešto zatvoreno, kao nešto što je srpska strana stekla, da tako uslovno kažemo. Međutim, Kurti je uspeo da vrati ovo pitanje, zadrži ga kao neku vrstu kolica na strani Kosova i sada pusti nešto što je Kosovo izbegavalo godinama .- kazao je.

Kako dodaje, sada je to prikazano, rečeno i prihvaćeno kao hrabra odluka, kao važan korak Kosova ka poštovanju ustavnog poretka i to je veoma dobro.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here