Tanjug
Priština

Politički analitičar i profesor političkih nauka Beljulj Bećaj ocenjuje da je nepotrebna i neprihvatljiva aktuelizacija promena granica zemalja Zapadnog Balkana, koje teže da postanu deo Evropske unije.

On dodaje da su navodne ideje premijera Slovenije Janeza Janše antiistorijske i neodgovarajuće prilikama i vremenu u kome se nalazimo.

– Neshvatljivo je da gospodin Janša, predstavnik jedne države koja je deo evropske zajednice, zastupa tezu o takozvanim etničkim državama. Sama ideja o etničkim državama je u suprotnosti sa konceptom stvaranja evropske zajednice koja je multikulturu i višenacionalnost uzdigla na najveći stepen suživota – kazao je Bećaj.

Premijer Slovenije Janša se, prema pisanju medija, zalaže za promenu granica Srbije i Kosova, a predviđa i mogućnost otcepljenja Republike Srpske, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Bećaj napominje da je Balkan “bure baruta” i da bi se otvaranjem pitanja promena granica otvorila mogućnosti novih konflikata. Iz tog razloga čak i ovakve neformalne predloge treba odmah odbaciti, ukazuje Bećaj, podsećajući da je razmena teritorija tema o kojoj su bezuspešno razgovarali bivši predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Uprkos tome, prema rečima Bećaja ideje o promeni granica odnosno želje za “Velikom Srbijom” ili ”Velikom Albanijom” još uvek nisu iščezle.

– Ideje o etničkim državama postoje i kod Albanaca i kod Srba i kod Hrvata, mislim da je takvo jedno gledište neprihvatljivo, ali je prihvatljivo da svi zajedno razmišljaju o tome koje su prednosti multikulturalnosti i multietičnosti i u ovom kontekstu da vide konačno rešenje. Ne možemo u jedinstvenoj integrisanoj Evropi biti razdvojeni i formula rešenja ovog problema jeste da mi ubrzamo proces evropskih integracija i da se u evropskom procesu nađemo svi skupa, da jednostavno doživimo ono što je naša zajednička vrednost – zaključuje Bećaj.

“Kosovo je poludržava”

Direktor prištinskog portala “Reporteri“ Bekim Kabaši, komentarišući slovenački dokument o reviziji granica šest balkanskih zemalja, podeli Bosne i stvaranju “Velike Albanije“ i “Velike Srbije“, koji je podigao ceo region na noge, kaže da se o tom dokumentu na Kosovu i u Albaniji više razgovara o podeli BiH nego o ujedinjenju Albanaca.

Ono što se Kabašiju čini zanimljivim u ovom slučaju, je zašto to nije tema na Kosovu i u Albaniji, rekavši “da raspoloženje Albanaca da se ujedine nije tema, ali da im je problem podela Bosne”.

Istakao je da su se stranci, kada se razgovaralo o razmeni teritorije Kosova i Srbije, plašili da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju i pokrenuti druge probleme na Balkanu i izazvati nestabilnost.

Prema njegovim rečima, region Balkana još uvek nije stabilan.

– Kosovo je prošlo 20 godina od ratnih sukoba i još uvek je poludržava jer ga pola sveta ne priznaje, svetska geopolitika se menja, naši partneri su slabiji nego kada smo pobedili u ratu. Sada smo počeli da ulazimo u fazu straha da ne ostanemo zemlja koja ne postoji, sve dok je nerešeno pitanje sa Srbijom. Da ostanemo neuspeli model ili da imamo sudbinu Palestine, koja je u određenim trenucima kada su joj ponuđeni sporazumi sa Izraelom bila u mnogo povoljnijoj situaciji – rekao je Kabaši.

1 KOMENTAR

  1. E pa vi ste poceli silom oteli Kosovo to je prekrajanje granice vi ste doveli do toga sada je pandirina kutija otvorena nema nazad.Mira moze biti samo da se oteto Kosovo vrati Srbiji gde mu je i mesto.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime