pixabay.com

Predstavnici Udruženja mlinara smatraju da Kosovo neće imati problema da obezbedi pšenicu za ovu godinu.

Kapaciteti rezervi povećani su za potrebe nekoliko meseci, a predsednik Udruženja mlinara Kosova Baškim Zejnuljahu rekao je da pšenice ima dovoljno do jula, a onda dolazi sezona žetve pšenice.

– Ove godine, ako bude dobar rod, jer je posejano nešto više nego prošle godine, možemo da ispunimo 50-60 odsto potreba tržišta. Uvoz pšenice iz Srbije počeo je od utorka 4. maja, a cena pšenice iz Srbije jeftinija je nego što je bila sa bugarskog tržišta. Glavno tržište za uvoz pšenice ostaje Srbija – kaže Zejnuljahu.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari kaže da za sada nema poteškoća za uvoz pšenice i brašna. Prema rečima Hajdari, obezbeđeno je dovoljno pšenice za kosovsko tržište, i kako je istakla, nema mesta panici.

– Radimo i na povećanju državne rezerve na 10 miliona evra, a rezerva više nije pitanje dana, već meseci. Kao ministarka želim da imamo još veću stabilnost, jer rat u Ukrajini ima nepoznatu budućnost i mi se spremamo koliko je to moguće. Do sada smo obezbedili dovoljno, ali i u julu naši žitari dolaze i nude još više za državnu rezervu – rekla je Hajdari.

S druge strane, profesor Poljoprivrednog fakulteta Imer Rusinovci kaže da vlada ne treba da zanemari pitanje obezbeđivanja hrane ili žitarica za građane Kosova, jer su, prema njegovim rečima, kriza na svetskim tržištima i cene u zemlji sve veće.

– Kilogram pšenice na Kosovu dostigao je 0,40 centi, dok je prošle godine iznosio 0,18 centi – kazao je Rusinovci i ocenio da postoje indicije koje dovode do nesigurnosti hrane.

6 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here