Tanjug
Interpol

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja najavljuje da se Kosovo neće prijaviti za članstvo u Interpolu tokom ove godine. On kaže da su u toku pripreme da Kosovo sledeće godine postane član Interpola.

– Već sam odlučio da se na ovogodišnjoj sjednici nećemo prijavljivati ​​za članstvo u Interpol, s obzirom na nedostatak ozbiljnih priprema kosovskih institucija. Već smo osnovali radnu grupu koja će pripremiti svu dokumentaciju, ali će takođe preduzeti sve potrebne korake kako bi osigurala članstvo Kosova sledeće godine. Počećemo s pripremom strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo govoriti o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu. Normalno, tada ćemo zajedno sa MIP prolaziti po državama, što će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo Kosovu, već i regionu i čitavom demokratskom svijetu – rekao je Svečlja.

On ocenjuje bezbednosnu situaciju na Kosovu mirnom, bez ozbiljnijih incidenata na severu. Upozoravajući da će biti još pedantniji u sprovođenju mera protiv kovida.

Porast broja ubistava na Kosovu, posebno žena, prema njegovim rečima, deo je otežane situacije jere veliki broj građana Kosova ima pristup ili čak nosi ilegalno oružje u rukama, što kako kaže, treba zaustaviti što je pre moguće.

– Kosovska policija je konstantno posvećena sprečavanju svake vrste nasilja. Prioritet za nas je nasilje u porodici, a za to postoje posebne procedure, kako za prijavu, tako i za poduzimanje potrebnih koraka u vezi s ubistvima. Već imamo prve inicijative za promenu zakona o oružju, kao i za izmjenu krivičnog zakona – kaže Svečlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here