EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Ministar spoljnih poslova Gljauk Konjufca izjavio je da Kosovo ove godine neće podnositi zahtev za članstvo u Interpolu, prenosi Zeri.

Konjufca je rekao da se Kosovo mora pripremiti za prijavu i članstvo u Interpolu, ali da za sada to neće učiniti kako ne bi pretpreli još jedan neuspeh.

– Moramo da obavestimo nadležne institucije da se Kosovo ove godine neće prijaviti za Interpol. To su nam predložili međunarodni partneri – rekao je Konjufca.

Pokušaji Kosova da se pridruži Interpolu traju od 2010. godine kada Izvršni odbor te organizacije nije uzeo u obzir zahtev koji je podnela Priština.

U toku 2015. i 2016. godine Kosovo je podnelo zahteve za članstvo u Interpolu ali oni nisu uključeni u dnevni red zasedanja Generalne skupštine. Sledeće 2017. godine Kosovo je povuklo zahtev zbog nedovoljne podrške da bi u novembru 2018. tokom zasedanja Generalne skupštine u Dubaiju većina zemalja članica Interpola glasala protiv prijema Kosova u tu organizaciju.

Prošle godine Kosovo se povuklo iz rasprave za članstvo u Interpolu na zasedanju Generalne skupštine u Čileu.

Na toj sednici 194 zemlje članice trebalo je da raspravljaju o zahtevu koje je Kosovo podnelo u januaru iste godine, ali je Priština povukla kandidaturu i najavila da će se ponovo kandidovati sledeće godine.

Saradnju sa Interpolom Kosovo ostvaruje preko UNMIK-a na osnovu memoranduma iz 2002. godine koji je još na snazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here