EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Vlada premijera Avdulaha Hotija planira da moratorijum na kosovsko prijavljivanje u međunarodne organizacije traje mnogo duže od godinu dana, na koliko se obavezala sporazumom u Beloj kući, prenosi Reporteri.

Podaci o tome se nalaze u nacrtu vladinog plana rada, koji se odnosi na sledeću godinu, a u kojem su navedene radnje za koje se očekuje da će biti preduzete u naredne dve godine.

Nacrt plana rada vlade za 2021. godinu je dokument koji je izradila Kancelarija za strateško planiranje u KP (kancelarija premijera).

– U ovoj fazi ga je Kancelarija za dobro upravljanje (KP) dala na javni uvid – rekla je Antigona Bakhaku Idrizi, savetnica premijera za medije.

– U ovoj fazi ne možemo da komentarišemo jer je to nacrt (predlog projekta) koji će proći izmene i razmatranja pre nego što preuzme konačan oblik i dobije odobrenje kabineta – dodala je ona.

U ovom nacrtu plana rada, vlada je predvidela da 2021. godine samo sastavi spisak međunarodnih institucija i organizacija od posebnog značaja za Kosovo i uspostavi radne grupe koje će olakšati proces prijavljivanja.

Za 2022. planira da pripremi prijave i na kraju se prijavi za manje organizacije.

Do 2023. planirano je da se podnesu prijave za institucije i organizacije koje imaju glavnu ulogu u međunarodnom osnaživanju Kosova.

Demuš Šaša, izvršni direktor Instituta EPIK, kaže da je ova politika posledica obaveza koje je premijer Hoti preuzeo u Vašingtonu.

– Ovo je epilog koji se nije očekivao. Kosovo je otišlo u Vašington da bi obezbedilo priznanje Srbije, a iz Vašingtona se vratilo obećavajući da neće tražiti nova priznanje i da neće podnositi prijave međunarodnim organizacijama, dakle, nije bilo moguće imati regresivniji razvoj – rekao je Šaša.

Među pismenim obavezama koje je premijer preuzeo u Vašingtonu bio je i jednogodišnji moratorijum za prijavljivanje za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a u akcionom planu vlade za sprovođenje ovih obaveza stoji cirkularni dopis Ministarstva spoljnih poslova svim institucijama u kojem se navodi da je potrebno da se povuku sve prijave i naglašava da u periodu od jedne godine Kosovo neće aplicirati za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Kosovo se 2023. prijavljuje za SE, SZO, Unesko i STO

Demuš Šaša kaže da posledice ovih obaveza neće biti male.

– Složili smo se da su zahtevi Srbije i zahtevi Kosova jednaki. Videćemo posledice ovoga u narednim godinama. Baš kao što danas vidimo posledice sporazuma iz 2013. i 2016. po pitanju pridruživanja, tako će i presedan da se ne prijavljuje u međunarodne organizacije osnažiti poziciju Kosova na međunarodnoj sceni – rekao je on.

Nacrt vladinog programa identifikuje četiri organizacije od posebnog značaja na koje namerava da se prijavi 2023. godine. To su: Savet Evrope, Svetska zdravstvena organizacija, Unesko i Svetska trgovinska organizacija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here