Printscreen

Status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO omogućio bi Kosovu “dodatne pogodnosti”, kažu za Kosovo onlajn u toj organizaciji i ističu da se konačna odluka o pridruženom članstvu Kosova očekuje na plenarnoj sednici u Sofiji krajem maja.

“Kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO, skupštini Kosova bile bi odobrene dodatne pogodnosti. To bi uključivalo dodatnog predstavnika za delegaciju skupštine Kosova u PS NATO, kao i pravo da automatski preuzme reč u procedurama Parlamentarne skupštine NATO (a ne po diskrecionom nahođenju predsedavajućeg), da podnese amandmane na nacrt rezolucija PS NATO i, pod određenim okolnostima, da učestvuje u posetama komiteta PS NATO drugim zemljama”, navodi se u pisanom odgovoru za Kosovo onlajn.

Ističu da se konačna odluka PS NATO o pridruženom članstvu očekuje na sledećem sastanku, na plenarnoj sednici u Sofiji u Bugarskoj koja će biti održana krajem maja.

Podseća se da je Parlamentarna skupština NATO “nezavisna od NATO”, ali da “obezbeđuje vezu između NATO i parlamenata zemalja članica”.

Podsetimo, Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine NATO, u Estoniji, odlučio je pre dva dana da podigne status Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, saopštio je šef delegacije skupštine Kosova u tom telu Driton Hiseni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here