Kosovo, uz sve napore, ne može da postane član Saveta Evrope pre 2024.

0
Tanjug/AP

Ako Priština danas podnese zahtev za članstvo u Savet Evrope i on uđe u proceduru, odluka da li je Kosovo primljeno u jednu od najstarijih evropskih organizacija najverovatnije neće biti doneta pre maja 2024. godine.

Zahtev, naime, mora da prođe više stepenica, a to u najboljem slučaju traje između godinu i dve, a bilo je slučajeva kada se na odluku čekalo i pet godina.

Zahtev za članstvo predaje se generalnom sekretaru Saveta Evrope koji ga prosleđuje zemlji koja predsedava Komitetom ministara SE. Do 20. maja to je Italija, a posle ovog datuma – Irska, do novembra 2022. godine.

Sledeća stanica je Komitet ministara Saveta Evrope (KMSE), na nivou ambasadora. Na njihovom sastanku se odlučuje o pokretanju procedure slanjem zahteva za mišljenje u Parlamentarnu Skupštinu SE.

Da bi se došlo do mišljenja PSSE postoji nekoliko koraka, jer se ovde traži mišljenje dva nezavisna eksperta koji razmatraju usklađenost pravnog okvira države koja aplicira za članstvo sa osnovnim principima SE.

Kada ti izveštaji pristignu, Biro PSSE ih prosleđuje na razmatranje u tri komiteta: za politička pitanja i demokratiju, za pravna pitanja i ljudska prava, i za monitoring. Izveštaji ova tri komiteta se zatim objedinjuju na Komitetu za politička pitanja i demokratiju i odatle se prosleđuju na usvajanje na Plenum PSSE. Za usvajanje tog mišljenja neophodna je dvotrećinska većina prisutnih poslanika u sali.

Ovaj deo procedure najduže traje. Kako procenjuju upućeni, potrebno je minimum godinu dana i to kada postoji podrška da se proces ubrza.

Ako je mišljenje PSSE pozitivno, ono se šalje na KMSE na nivou ministara, gde se odluka donosi dvotrećinskom većinom. Imajući u vidu da se ministri sastaju jednom godišnje, vrlo je verovatno da konačna odluka o zahtevu Kosova ne bi mogla da se donese pre maja 2024. godine.

Takođe, moguće je da se ovo pitanje na svakoj stepenici “drži u fioci” i da se odugovlači sa njegovim rešavanjem, pa da ceo proces odlučivanja potraje pet i više godina. Takvih je slučajeva, naime, bilo i do sada.

Osnovni zadatak Saveta Evrope, inače, je unapređenje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom Starog kontinenta. SE je osnovan 1949. godine, što ga čini jednom od najstarijih evropskih organizacija, a njegovo sedište je u Strazburu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here