EPA/Georgi Licovski

Bunt u delu kosovske političke elite zbog Vašingtonskog ekonomskog sporazuma je lične prirode, jer pojedinci više neće moći da profitiraju, smatraju analitičari.

Oni objašnjavaju da je boravak američke delegacije u Prištini iza sebe ostavio razdor među političkom elitom u Prištini. Iako postoje i oni koji su euforični, veći deo njih je spreman da sporazum nazove kapitulacijom i to je prvi put da je deo kosovske političke scene digao glas protiv SAD, piše Sputnjik.

Kosovo više nije čedo Amerike

Politički analitičar sa Kosova i Metohije Ramuš Tahiri objašnjava da ovaj sporazum donosi milione na Kosmet za razne infrastrukturne projekte koji će biti pod kontrolom Amerike.

– Razdora ima najviše u partijama bivše OVK i kod takozvanih komandanata rata, koji su sada i čelnici političkih partija ili su u određenim državnim institucijama. Oni ne žele da budu van ovoga što se dešava, ali su svesni da gube autoritet lokalnih šerifa i niti nekih podzemnih mreža koje su u sprezi politike i kriminala. Drugi motiv ja ne vidim – kaže on.

Do sada je Evropska zajednica, dodaje Tahiri, računala da će Hrvatska i Slovenija da povuku Kosovo ka Evropi, ali se ispostavilo da to nije ispalo dobro. Mislim da će tu ulogu sada preuzeti na sebe Grčka, koja bi trebalo i da prizna Kosovo.

Tahiri napominje da niko od kritičara Vašingtonskog sporazuma nema argument za kritiku,

osim zapaljive retorike, jer misle da su SAD sada naklonjenije Srbiji nego Kosovu.
Politikolog sa Kosova Stefan Filipović kaže da je podela među političkom elitom bila neminovna, jer je u Prištini svaki sporazum koji ne uključuje priznanje Kosova – loš.
– Druga premisa je činjenica da političke elite u Prištini nisu zaljubljene u Trampovu adminstraciju ali su primorane da sarađuju, iako se ne osećaju prirodno u njihovom okruženju – napominje Filipović.

Prema njegovim rečima, američke demokrate koje su bile neprikosnovene na Kosovu imale su priliku da gledaju uživo kako Tramp „kidnapuje“ kosovsku političku elitu, a samim tim i njihovo „čedo“ Kosovo.

Tramp neće dobiti spomenik

Odgovarajući na pitanje da li će sporazum osujetiti donekle i „poslove“ određenih političkih struktura, Filipović kaže:

– Veliki profit i lični interes je nešto što pokreće i političke odluke. Sad će umesto jednih te odluke na sebe preuzeti drugi. To je jako slično borbi koja se odvija za vlast i prevlast i u Americi. I oni se „tuku“ oko određenih velikih interesa i vlasti, a vlast i moć sa sobom nosi veliki profit – ističe on.

Ono u šta je Filipović siguran je da Tramp neće dobiti spomenik poput bivših američkih političara iz redova demokrata – Bila Klintona, Madlen Olbrajt i drugih na Kosovu. S druge strane, ne zna šta će posle izbora u SAD biti sa tim bistama koje su Albanci podizali unapred, kao što su i Trampu uručili orden.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime