commons.wikimedia/Adrian Grycuk
Savet Evrope

Bivši zamenik Pokreta Samoopredeljenje Afrim Kasoli upozorava da će Kosovo pretrpeti sankcije zbog nesaradnje sa međunarodnom zajednicom po pitanju severa Kosova, ali i zbog nesprovođenju odluke ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, kao i da će se to najviše odraziti na njegovo članstvo u Savetu Evrope.

Kasoli za Ekonomiju onlajn kaže da je međunarodna zajednica zamerila Kosovu što se nije koordinisalo sa njima u vezi sa akcijama na severu, ali da ne veruje da se to može odraziti i na obustavljanje viznog režima.

– Kosovo je već dobilo suspenziju iz vojne vežbe “Difender 2023”, ali ono što je opasnije je to što će Kosovo teško ući u Savet Evrope uprkos podršci koju je imalo jer je to prema stavu zemalja Kvinte povezano i sa implementacijom odluke ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani – kaže on.

Dodaje da međunarodna zajednica mora pojačati pritisak da smiri situaciju na severu.

– Nesumnjivo, ambasador SAD Hovenijer je jasno stavio do znanja da u Vašingtonu nema volje da se lobira za članstvo Kosova ili da se osigura priznanje. Ako SAD odustanu od lobiranja, ne verujem da će bilo koja zemlja biti prioritet ovog procesa. Srbija to može da iskoristi za druge situacije, ali za priznanje postoji dogovor u Briselu i Ohridu da se prekine lobiranje – navodi Kasoli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here