Kosovska komisija etnički očistila izbore: Srbi izbrisani sa spiska

0

Kosovski CIK odbio skoro polovinu zahteva raseljenih Srba da se upišu na birački spisak i glasaju 8. juna na izborima za skupštinu te srpske pokrajine
 

– Sa tim brojem su Srbi ostali bez tri poslanika. Sve ukupno su mogli imati još deset, da kosovski CIK nije po starom običaju glasove raseljenih marginalizovao – kaže za "Vesti" Aleksandar Erac, šef kancelarije za KiM u Kraljevu.

 

On ističe da u centralnoj Srbiji ima oko 200.000 građana sa pravom glasa na kosovskim izborima.

– Sproveli smo akciju prijavljivanja za upis u birački spisak, i on je bio veći nego za lokalne, ali poučeni dosadašnjim iskustvom mnogi su odustali od prijave. Za upis u birački spisak ovoga puta su se uglavnom prijavljivala lica koja su do 2.000 godine živela na Kosovu, ali su polovinu odbili bez ikakvog razloga. Čak i one koji i dalje imaju stan na Kosovu koji se vodi na njihovo ime.

 

Konačan birački spisak usvojen

Kosovska Centralna izborna komisija je u sredu uveče usvojila konačni birački spisak. Na parlamentarnim izborima pravo glasa imaće 1782,454 glasača.
Kako je "Vestima" saopšio Nenad Rikalo, član CIK-a, van Kosova pravo glasa je steklo 16,569 osoba, od toga je 12, 904 iz centralnog dela Srbije. Ima još prijava u žalbenom postupku.

– Raseljeni su se u malom broju odazvali za upis na birački spisak, jer je u Srbiji obavljan u vreme vanrednog stanja usled katastrofalnih poplava. Osim toga, rok je bio suviše kratak, a većina raseljenih nema poverenja u prištinski sistem i smatra ga glavnim krivcem što se ne stvaraju uslovi za povratak. Verujem da državni vrh Srbije zna šta radi kada je reč o učešću Srba na kosmetskim izborima, ali očekujem da predsednik Tomislav Nikolić istraje u stavu da Srbi neće učestvovati na njima po svaku cenu i da se raseljenima mora omogućiti da ostvare pravo glasa – kaže Milenko Jovanović.
 

Žalba bez nade

Erac kaže da je jedini razlog za ovo nastojanje da se smanji broj srpskih birača. On najavljuje žalbe, ali ne očekuje pozitivno rešenje.
– Privremene institucije hoće da Srbima s Kosmeta prekinu svaku vezu sa zavičajem, kako bi se etničko čišćenje legalizovalo i zabranio povratak na okupirana ognjišta – kaže Milenko Jovanović, kopredsednik Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here