EPA/Đorđe Savić

Stručnjak za pitanja bezbednosti Drizan Šalja kaže da se zbog unutrašnjih i spoljašnih izazova nameće potreba za uspostavljanjem novih bezbednosnih institucija na Kosovu.

Šalja ukazuje da je Kosovo uspostavilo različite institucije povezane sa bezbednosnim lancem, ali istovremeno navodi da su uprkos tome organizovani kriminal, korupcija i ekonomski kriminal oblasti u kojima trenutni mehanizmi zaostaju.

– Kosovo ima sigurnosne mehanizme kao što su obaveštajna agencija, policija i snage za sprečavanje i borbu protiv terorizma. Ali, na Kosovu bi trebalo da se formiraju četiri bezbednosna mehanizma koja bi zaključila bezbednosnu arhitekturu, a to su: Agencija za zaštitu tajnih podataka, Agencija za zaštitu od sajber napada, Obaveštajna i kontraobaveštajna agencija i Nacionalna istražna agencija – kaže Šalja.

Prema njegovim rečima, sever predstavlja svojevrsni problem po pitanju bezbednosti na Kosovu. Priština nema punu kontrolu nad ovim područjem, dok prisustvo paralelnih institucija lojalnih Beogradu dodatno komplikuju situaciju, napominje Šalja.

– Kršenje teritorijalnog integriteta Republike Kosovo jedan je od visokih rizika. Aktivnost srpskih paralelnih struktura severno od reke Ibar, kao i nedostatak pristupa kosovskih institucija na 18 odsto teritorije, nameće potrebu za periodičnom analizom situacije. Ovo je posebno tačno kada se uzme u obzir činjenica široko rasprostranjenog kriminala u ovom delu teritorije koji šteti imidžu Kosova – ocenjuje Šalja.

On se osvrnuo i na jučerašnju dojavu o mogućem napadu na jednu od bolnica na Kosovu, ističući da je policija pravovremeno odreagovala preduzimanjem operativnih procedura s ciljem obezbeđivanja sigurnosti.

– Policija i agencije za sprovođenje zakona imaju vrlo sofisticirane mehanizme i operativne planove za svaku vrstu pretnje. U slučaju zastrašivanja bolničkih ustanova, raspoređene su specijalne jedinice kako u glavnom Kliničko- bolničkom centru tako i u regionalnim bolnicama, zbog boljeg nadzora prostorija tih institucija upotrebljena je sva policijska oprema za sprečavanje bilo koje moguće krivične radnje – zaključuje Šalja.

1 COMMENT

  1. Нигде на овој планети не постоји призната, независна, држава која није у стању да контролише своју територију.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here