Kosovski pasoš prelazi sve granice

0

Zeleno svetlo jedino za srpski pasoš: Marko Đurić
 

On je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici naveo da "oni građani koji poseduju lične karte koje su izdale privremene institucije u Prištini ili Unmik, uz potvrdu MUP-a Srbije, dobijenu na administrativnom prelazu, mogu da izlaze na granične prelaze ili aerodrom u Beogradu".

– Mi želimo na ovaj način da olakšamo putovanje u druge države našim građanima koji poseduju samo lične karte koje su izdale privremene institucije samouprave u Prištini – rekao je Đurić.

Time je želeo da demantuje izjave odlazeće zamenice kosovske premijerke Edite Tahiri, koja je objavila da preko graničnih prelaza u Srbiji, ka Makedoniji, Bugarskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, sada može putovati i s kosovskim pasošima.

 

Tahiri je objasnila da sporazumom o slobodnom kretanju, postignutim 16. septembra 2014, građani mogu da putuju u treće zemlje, a preko aerodroma i kopnenih graničnih prelaza s Hrvatskom i Mađarskom.

Da li se Đuriću može verovati nakon što ga je demantovao predstavnik granične policije Srbije koji je za TV N1 izjavio da su građani do "sada mogli da putuju sa tri, a sada mogu preko osam graničnih prelaza, u druge zemlje Evrope".

– Isto su tretirani svi ti dokumenti te nepriznate republike Kosovo i Metohije, i putne isprave i lične karte – izjavio je predstavnik carine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here