Pixabay

Kosovski ustavni sud proglasio je danas neustavnom mere koje je odlazeća vlada Aljbina Kurtija donela o ograničenom kretnju građana.

U saopštenju suda se navodi da odluka Kurtijeve vlade u odlasku nije ustavna i naloženo je da ona bude ukinuta do 13. aprila.

Tumačenje vladine odluke o zabrani kretanja građana Kosova zbog koronavirusa od ustavnog suda je tražio predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i to dan nakon što je ta mera doneta, prenela je prištinska Koha.

Sud se, navodi se u saopštenju, rukovodio pitanjem da li je Kurtijeva vlada ograničila osnovna prava građana i slobode zagarantovane ustavom i u tom je kontekstu sud jednoglasno odlučio da odluka vlade od 23. marta o ograničenom kretanju nije u skladu sa ustavom.

Sud je pojasnio da vlada ne može da ograniči bilo koja osnovna prava i slobode svojim odlukama, osim ako zakonom usvojenim u parlamentu nije predviđeno ograničenje odgovarajućeg prava.

Precizira se i da “ograničenje” prava i sloboda može da izglasa samo parlament i ne samo nakon proglašenja vanrednog stanja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here