pixabay.com
Moskva

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je danas, povodom izjava portparolke rudskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, da Rusija želi da “potkopa zapadni uticaj u regionu i nametne ruski”.

U saopštenju se navodi da “nije iznenađujuće što iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije stižu izjave da su albanske stranke nacionalističke” i dodaje da “sve albanske stranke na Kosovu imaju jasnu prozapadnu i evroatlantsku orijentaciju”, prenosi Kosovo onlajn.

Nakon što je Zaharova izjavila da su destruktivni pokušaji da se tzv. konačna normalizacija odnosa Beograda i Prištine ubrza veštačkim rokovima, kosovsko ministarstvo tvrdi da je Rusija od početka dijaloga svojim delovanjem pokušavala da spreči postizanje sporazuma.

“Izgradnja ‘humanitarne’ baze u Nišu kod Kosova, lansiranje ruskog sponzorisanog voza za silovit ulazak na Kosovo, organizovanje incidenata na severu zemlje od strane ruskih članica UN na Kosovu, kao i mnoge druge javne i nejavne akcije na raznim međunarodnim forumima, jasno pokazuju tendenciju ruske opredeljenosti ka ometanju proces pomirenja i narušavanju mira u regionu”, kaže se u saopštenju.

Iz ministarstva na čijem je čelu Meljiza Haradinaj Stubla navode da je “zbog svojih interesa, Rusija pokušala da iskoristi slučaj Kosova da ga uporedi s drugim slučajevima u svetu, kao što su Gruzija i Ukrajina i druge krize na Kavkazu i drugde, ali u tome nije uspela”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here