Tanjug
Priština

Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasoli izjavio je za Kosovo onlajn da je jasno da Brisel nije zadovoljan rezultatima dijaloga, ali da pravično traži odgovornost i Beograda i Prištine, ukazujući im da napredak u pravcu postizanja sporazuma o normalizaciji određuje i tempo njihovog približavanja Evropskoj uniji.

– Evropska unija je rekla da je dijalog veoma važan da bi Kosovo i Srbija napredovali ka evropskim integracijama. Srbija je naprednija u ovom procesu, oni su već otvorili poglavlja, a Kosovo tek treba da dobije status kandidata. Dijalog mora da postoji, kad se priča o sporazumu obe strane su veoma daleko, ne izgleda da će se nešto dogovoriti na predstojećem sastanku – kazao je Vasoli.

Evropski put Kosova je, prema rečima Vasolija, uslovljen i priznanjima od strane pet zemalja članica Evropske unije.

– Za status kandidata Kosovu je najveći problem pet zemalja koje ga nisu priznale. Ako bi se to rešilo Kosovo bi tehnički moglo da traži status zemlje kandidata, a do tada treba da primeni sporazume, realizuje što više kriterijuma i poboljša život ljudi na Kosovu – rekao je Vasoli.

Kosovo ne priznaju pet zemalja Evropske unije – Grčka, Kipar, Slovačka, Španija i Rumunija. Vasoli ističe da se tokom sastanka juče u Briselu, gde se Kurti sastao sa čelnicima EU oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, analizirao napredak Kosova u poslednjih pet godina.

– Sastanak u Briselu predstavlja godišnji zamah, da se sagleda koliki je napredak Kosovo postiglo u primeni sporazuma iz 2016. godine. Na ovom događaju će biti reči o dostignućima, dok će EU takođe predstaviti svoj stav – istakao je Vasoli.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je prvi i jedini ugovorni sporazum između Kosova i Evropske unije, koji je stupio na snagu 1. aprila 2016. godine i koji ima za cilj da podrži napore Kosova da ojača demokratiju i vladavinu prava.

Prema mišljenju Vasolija, taj sporazum Kosovo treba da posmatra kao putokaz ka ispunjavanju kriterijuma i podvlači da je i dalje potrebna posvećenost ka reformi javne uprave, vladavini prava i negovanju dobrosusedskih odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here