Koštić “platio” prebijanje Vučića

0

Žandarmi saopštili da nisu ”odred smrti” (Foto: Ilustracija)
 

Smena na čelu niške Žandarmerije sigurno je usledila zbog intervencije pripadnika jedinice tokom gej parade u Beogradu, kada su prebijeni Andrej Vučić, brat premijera Aleksandra Vučića i dvojica njegovih telohranitelja iz specijalne vojne jedinice Kobre.

Protiv sedmorice žandarma koji su učestvovali u intervenciji podnete su krivične prijave zbog "prekomerne upotrebe sile". Šta će se dalje dešavati sa odredom Žandarmerije u Nišu, nezahvalno je prognozirati. Naime još je nepoznato da li je razrešenje komandanta Koštića usledilo posle nezapamćene hajke u medijima protiv niških žandarma ili da bi se jedinica "stabilizovala".
 

Žandarmi: Nismo odred smrti

Četiri dana pre smene, Koštić je u pismu komandantu Božoviću napisao kako je u svakom trenutku spreman da se povuče sa dužnosti komandanta odreda. On je naveo da niški odred Žandarmerije ne može i ne želi da bude tretiran kao "odred smrti" ili "grupa batinaša". Na kraju je pukovnik Koštić platio ceh za repove koji su se vukli za jedinicom.

– Reč je o elitnoj i renomiranoj jedinici. Odred Žandarmerije iz Niša je visokoprofesionalno obavljao sve postavljene zadatke. Međutim, činjenica je i da ovaj odred od sredine 2010. godine vuče velike repove koji su mu nanosili štetu – nezvanično kažu za "Vesti" u MUP Srbije.

Da nešto nije u redu u niškoj Žandarmeriji počelo je da se pominje pre četiri godine, dok je komandant ove jedinice bio tada pukovnik Bratislav Dikić, koji je kasnije postao general i komandant Žandarmerije Srbije. Još 2010. godine se sumnjalo da Dikić sa bratom Draganom Dikićem i nekolicinom žandarma iz Niša obezbeđuje kriminalce i vlasnike diskoteka, kafića i klubova, te da to dobro naplaćuju. Kada su afere oko Dikića i njegovog brata uzele maha, dogodila su se još dva incidenta.

 

Prvo je žandarm Aleksandar Rajčić pre nešto više od godinu dana ubio narko-dilera Vladimira Nalića u Nišu, a ubrzo je i njegov kolega Stanko Stojanović uhapšen pošto je pijan u Nišu pucao iz pištolja u ženu koja je vozila svoj automobil. Uz još neke incidente, Dikić je u međuvremenu smenjen sa čela Žandarmerije.

Koštić je posle odlaska Dikića iz Niša za komandanta Žandarmerije u Beogradu, preuzeo odred. On je pokušao da se oslobodi tereta koje su ove afere imale po pripadnike odreda. Oni koji ga znaju kažu da za sebe kaže kako je u potpunosti odan policiji i Žandarmeriji na obezbeđenju mira, bezbednosti i stabilnosti juga Srbije, posebno u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde su niški žandarmi najaktivniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here