Tanjug
Vladimir Kostić

Spremni smo da prihvatimo Evropu da se učlani u Srbiju pod uslovima koje ćemo im ponuditi, ali nisam siguran da smo spremni da se učlanimo u Uniju pod uslovima koje nam ona nudi, izjavio je za FoNet predsednik SANU Vladimir Kostić i poručio da bez demokratske Srbije, drugačija Srbija i nema smisla.

On je naglasio da prvo moramo da postignemo neke elementarne konsenzuse i upitao da li je Srbija deo Evrope ili nije?

– Meni je to očigledno, istakao je Kostić i objasnio da mu odbijanje Evrope nalikuje na naivnu iluziju da ćemo sesti u čamac i snažnim zamasima odlutati negde gde će biti neka nova Srbija.

U svakom slučaju, mi jesmo Evropa i nemamo nešto što bih nazvao prirodnijim staništem od toga. Tačka, poručio je Kostić.

On je upozorio da Srbija ne sme da dozvoli da je vide kao prepreku za ujedinjenje Evrope, kao crnu rupu okruženu zemljama Evropske unije.

Mi se danas hvalimo da smo jedini u Evropi koji u ovom trenutku brane međunarodni poredak, ukazao je on i predočio da je strašno u bilo čemu biti jedini u Evropi.

Kostić kaže da mu je od oca ostao savet: “Kada ijednog trenutka pomisliš da si najpametniji u nekom razredu ili grupi na studijama – trči kod psihijatra”.

Srbija ide u samoizolaciju

Upitan da li se Srbija izlaže riziku izolacije ili samoizolacije, on je odgovorio i jednom i drugom i obrazložio da mi, “kao vuk koji ide u krug i grize sopstveni rep”, idemo u samoizolaciju.

S druge strane, kako je uočio, i nedavna rasprava u Evropskom parlamentu, koju ovdašnji mediji neosnovano potcenjuju, može da bude kamen na kome će se polako graditi izolacija Srbije.

On se boji da smo mi društvo nedovršene demokratije, a demokratija, ta spora, dosadna, najgora forma političkih sistema od koje su, međutim, gori svi ostali, u Srbiji još nije dobila šansu.

– I to obeshrabruje. Duboko sam ubeđen da bez demokratske Srbije, drugačija Srbija i nema nekog velikog smisla – naglasio je Kostić.

Ukazujući da će sredinom veka u Srbiji biti negde oko milion i po onih koji su stariji od 65 godina, on je upitao kako je od njih moguće očekivati nekakvu projekciju budućnosti.

– Polako postajemo skup džangrizavih starica i staraca, čiji je jedini životni moto “daj da se dok smo živi ništa ne promeni”. U tom kontekstu ne primećujemo da nam deca odlaze i da smo tihi saučesnici nestajanja Srbije – upozorava predsednik SANU.

4 COMMENTS

  1. To je tačno da se mladima decenijama ništa nije davalo i da mladi završe škole i odoše gdje mogu da zarade da normalno žive ,
    A to da EU uslovljava Srbiju da uvede sankcije Rusiji
    To je velika glupost
    Te iste zemlje NATO zemlje su uranijmskim bombama pokušale da otmu Kosovo i Metohiju
    Zar vama visokoj inteligenciji to nije jasno da EU dolazi sa zahtjevima i navija otvoreno za albance ,
    Probudite se Srbi
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here