Kostini roboti za budućnost

0

Ruka ruci: Kosta Jovanović u svom svetu

Za Kostu Jovanovića, mladog robotičara i asistenta beogradskog Elektrotehničkog fakulteta rođenog pre 27 godina u Čačku, javnost je čula 2011, kad je bio vođa četvoročlanog studentskog tima koji je osvojio šampionsko mesto na međunarodnom takmičenju studentskih projekata u oblasti inženjerstva.
Prvo mesto našim mladim naučnicima pre tri godine na evropskoj izložbi tehnike pripalo je zbog odlično urađenog dela velikog kontinentalnog robotičkog projekta " Ečerrobot
" (Evo robota). Reč je zapravo o čudu koje je napravljeno da imitira čoveka toliko verno da mu se očitavaju skelet i mišići. Jovanović je sa kolegama osmislio način upravljanja, a o značaju tog robota govori i činjenica da ga je američki časopis "Popularna mehanika" još 2010. proglasio za najveći tehnološki koncept te godine.
 

Beogradska šaka
Za mnoge naše ljude čulo se zahvaljujući njihovom doprinosu robotici. Pokojni profesor Miomir Vukobratović utemeljio je planiranje hodanja čovekolikih robota. Koriste je svi u svetu, pa i Japanci. Profesor Rajko Tomović konstruisao je prvu bioničku ruku, koja je preteča svih proteza i veštačkih pomagala. Ta ruka u svetu je poznata kao "Beogradska šaka".

– Rad na ovom projektu omogućio mi je da sarađujem i učim od najvećih evropskih robotičara, da putujem svetom i vidim najpoznatija mesta istraživanja i konstruisanja robota. Kako bih drugačije imao šansu da posetim univerzitete u Cirihu, Minhenu, Saseksu, da upoznam francusku kompaniju koja je izradila " Ečerrobot " – priča Kosta .
Dok su Kostini drugari pikali fudbal, on je kao petogodišnjak bio fasciniran transformersima, robotima iz popularnih crtaća. Kosti je teča iz Slovenije donosio lutke transformersa.
Kosta je fiziku zavoleo u osnovnoj školi uz profesorku Zoricu Milovanović. Kao učenik generacije, upisao je čačansku gimnaziju, gde je opet bio najbolji u generaciji, a onda se uputio u Beograd na Elektrotehnički fakultet.
Neko vreme proveo je u Nemačkoj, kao stipendista Fondacije "Zoran Đinđić". A onda ga je profesor Potkonjak pozvao u tim da radi na evropskom projektu " Ečerrobot ".
Kosta, međutim, sanja o sopstvenom robotu. Međutim, razvoj takve tehnologije nije stvar male države kakva je Srbija, već je to moguće samo saradnjom s vodećim svetskim silama.
Jovanović navodi da više od polovine svršenih studenata elektrotehnike, nažalost, napušta zemlju u poslednje dve godine. A on ostaje u Srbiji jer tu ima sve što mu treba. Dugogodišnju devojku, prijatelje s kojima igra basket, posao i česte prilike da po nekoliko meseci nadograđuje svoje znanje i učestvuje u velikim projektima.
 

Sanja Japan
Japan je Kostina neostvarena želja..
– U Beogradu sam na "Danima budućnosti" upoznao profesora Hirošimija Išiguroa koji je 27. na planetarnoj listi živih genija današnjice. On konstruiše geminoide, robote koji imaju ljudsku mimiku lica. Ta frapantna sličnost robota i čoveka može da ostavi i zastrašujući utisak – priča Kosta

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here