Koštunica pred smenom?

0

Šuška se i da ne može da podnese što mu je lider SNS-a Tomislav Nikolić preuzeo primat u opoziciji, kao i da iz "usamljeničke perspektive" ne vidi da se u stranci formira "pragmatična struja" onih koji su za ulazak "pod Nikolićev kišobran".

 

Ko je nezadovoljan?: Vojislav Koštunica

Više izvora u DSS-u otkriva "Vestima" da njihov lider nikako da savlada sujetu i pomiri se sa primatom vođe SNS-a, pa je najbližim saradnicima čak ljutito kazao "ko je Toma, a ja sam bio predsednik Jugoslavije i premijer Srbije u dva mandata". Oni ukazuju i da je nedavna peticija 200 intelektualaca za referendum o ulasku Srbije u NATO sprovedena u organizaciji Koštunice kako bi se istakao njegov politički značaj.

Dobri poznavaoci srpskih prilika kažu i da "Koštunica nije u stanju da sarađuje ako nije glavni", potkrepljujući navode njegovom (ne)saradnjom u okviru opozicionih snaga, još iz 90-ih godina. Podsećaju da nije hteo da učestvuje u protestima 1996. protiv Slobodana Miloševića, a 2000. godine, iako kandidat DOS-a za predsednika SRJ, vodio odvojenu predizbornu kampanju od ove koalicije od 19 članova.
Članstvo je zabrinuto merenjima rejtinga DSS-a koji je jedva šest odsto i blizu izbacivanja iz parlamentarnog života.

– Koalicioni partner Velimir Ilić je shvatio da Nova Srbija ne prelazi cenzus i priznao "naprednjake" za vođe, a naš lider ne odustaje od stava da nema potrebe za nekim novim DOS-om i da je sadašnja saradnja opozicije dovoljna, što bi moglo skupo da nas košta – kaže za "Vesti" jedan od funkcionera DSS-a.

 

Popović ruski adut?

Lider DSS-a je nedavno bio kod ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina da traži pomoć za stranku i neke medije bliske DSS-u. Naši izvori kažu da je Konuzin uzvratio pitanjem može li on da pomogne štampanje publikacije o Rusiji, na osnovu čega je Koštunica shvatio da je "otpisan". Zanimljivo je da je predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odlikovao biznismena i novog potpredsednika DSS-a Nenada Popovića Ordenom prijateljstva, a priznanje će mu biti uručeno u petak u podne u Ambasadi Rusije u Beogradu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here