EPA
Građevinski radnici nastavljaju radove na projektu lake železnice u Sidneju

Jedan od najvećih australijskih graditelja kuća, kompanija “Porter Dejvis“ je propala, a građevinska firma “Lojd grup“ je otišla u stečaj kao posledica sve jačih ekonomskih udara na građevinski sektor.

“Vesti“ su sredinom marta pisale o situaciji u građevinskoj industriji i još tada smo objavili stavove stručnjaka koji su rekli da će kompanije širom Australije nastaviti da propadaju, jer materijalni troškovi i kamatne stope stalno rastu i žestoko pogađaju njihovo poslovanje.

Nažalost, to se i dogodilo. Grent Tornten i partneri su potvrdili da su imenovana za likvidatora “Porter Dejvis“ grupe, koja pokriva 14 kompanija. Od njih, “Englehart Houms“ je jedina koja nije predmet likvidacije.

– Radovi “Porter Dejvisa“ na postojećim kućama odmah će prestati, iako se radi na pronalaženju rešenja za podršku kupcima i zaposlenima – rekao je Grent Tornton.

“Porter Dejvis“ ima više od 1.500 kuća u izgradnji širom Viktorije i 200 objekata u Kvinslendu, dok je još 779 kupaca potpisalo ugovore i izgradnja je tek trebalo da počne.

Baš kao što se desilo polovinom marta, kada je dovedena u pitanje budućnost desetina projekata u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu i u Teritoriji glavnog grada Australije (ACT), nakon kolapsa građevinske firme PBS ranije prošle nedelje.

Rastući troškovi, kašnjenja u lancu snabdevanja, nedostatak radne snage i pad potražnje doprineli su kolapsu “Porter Dejvisa“, rekli su likvidatori.

– Bez obzira na finansijsku podršku akcionara i zajmodavaca, grupa je iscrpela mogućnosti da obezbedi dodatna finansijska sredstva koja su potrebna da bi se omogućilo da “Porter Dejvis“ nastavi održivo poslovanje. Direktorima nije preostalo ništa drugo nego da stave preduzeće u likvidaciju – stoji u saopštenju “Grent Torntona“.

Inače, “Porter Dejvis“ je prema navodima likvidatora predviđao prihod od 555 miliona dolara u ovoj finansijskoj godini. Za sada još uvek nije jasno koliki je dug.

Upravni odbor “Porter Dejvisa“ žali zbog trenutnih okolnosti, ali da se nada da bi se moglo pronaći rešenje za podršku kupcima u dovršavanju njihovih domova.

Ujedno je odata zahvalnost zaposlenima u grupi, kojih ima 370, za naporan rad i posvećenost “Porter Dejvisu“.

Revizorska kuća “Dilojt“ je krajem prošle nedelje potvrdila da je još jedna građevinska firma “Lojd grupa“ prešla u dobrovoljni stečaj.

Ova kompanija je specijalizovana za projektovanje i izgradnju građevinskih i infrastrukturnih projekata za državnu i lokalnu upravu, prvenstveno u Viktoriji i Novom Južnom Velsu.

Proces stečaja će uticati na 59 projekata u izgradnji, i to 29 u Viktoriji i 30 u Novom Južnom Velsu. Preduzeće ima oko 200 zaposlenih.

– Shvatamo da će ove vesti biti uznemirujuće i potencijalno ometajuće za zaposlene i zainteresovane strane u projektu, izvođače i dobavljače – rekao je “Dilojtov“ partner za restrukturiranje i dobrovoljni stečaj Sem Marsden.

On je dodao da će odmah na početku biti preduzeta hitna procena finansijske pozicije poslovanja i statusa svakog projekta, i da će odmah započeti komunikaciju sa direktorima projekta i zainteresovanim stranama.

Marže sve manje

Prema rečima Sema Marsdena, građevinski sektor se poslednjih meseci suočava sa sve težim okolnostima koje su umanjile marže projekata.

Još u martu je Adam Profke, regionalni menadžer “Master Bildera Zlatna obala“, najavio da očekuje da će više građevinskih kompanija propasti tokom aprila ili do početka maja, kada počne prijava poreza poreskoj upravi, jer tada firme moraju da plate poreske dugove.

Poslednja žrtva

Građevinska firma “Porter Dejvis“ je rangirana kao 13. najveći graditelj kuća u Australiji sa započetom izgradnjom 1.734 kuće u finansijskoj godini 2020/21, prema podacima Udruženja stambene industrije.

Glavni viktorijanski građevinar je poslednja žrtva u građevinskoj industriji koja je pogođena rastućim cenama materijala, problemima u lancu snabdevanja i nedostatkom radnika.

Milionski dugovi

U toku 2023, propalo je desetak građevinskih kompanija. Šok u javnosti je izazvao krah kompanije “PBS Bilding“, koja je radila komercijalne i stambene projekte širom Kvinslenda, Novog Južnog Velsa i ACT.

Prema preliminarnoj istrazi, postoji više od 1.000 poverilaca kojima se duguje više od 25 miliona dolara.

Prošlog meseca, propale su firme “EK konstrakšn“ iz NSW (zbog 50 miliona dolara), “Hamlen houms“ iz Perta koja je ušla u stečaj sa 1,4 miliona dolara duga prema poveriocima, kao i “Holburi houms“ iz Melburna koja je, takođe, otišla u dobrovoljni stečaj.

4 COMMENTS

  1. Ima Walter Ignac on ce ih pokupovati.Sve je to smlisljeno i proračunato Ako su zakoni takvi zasto da ne.Nisu ni prvi ni poslednji koji menjaju ime na papiru a companija ostaje ista

  2. Ima Walter Ignac on ce ih pokupovati.Sve je to smlisljeno i proračunato Ako su zakoni takvi zasto da ne.Nisu ni prvi ni poslednji koji menjaju ime na papiru a companija ostaje ista

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here