Kraj dijaloga Beograda i Prištine?

0

Uvek može gore: Aljbin Kurti
 

Razlog je to što dogovor albanske opozicije predviđa da se dijalog Beograda i Prištine vodi "na principima reciprociteta i međusobnog priznanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve zemlje", i povrh toga da tehnički deo pregovora vodi predstavnik Samoopredeljenja, odnosno njegov lider Aljbin Kurti, poznat po negativnim stavovima prema Srbima.

 

Kurti umesto Edite Tahiri

Samoopredeljenje i njegov lider Aljbin Kurti, prema sporazumu opozicije, dobijaju posao koji je obavljala zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri. To je bila tačka na kojoj su najviše insistirali predstavnici Samoopredelenja i bez dobijanja traženih ovlašćenja nisu hteli da potpišu koalicioni sporazum. Taj pokret je ranije predstavio četiri zahteva koji se odnose na dijalog sa Beogradom, a među njima je i taj da se u formira istražna parlamentarna komisija koja će ispitati trogodišnji dijalog, zatim da se Briselski sporazum od 19. aprila pošalje Venecijanskoj komisiji na arbitražu.

Iz samog teksta dogovora, ali i Kurtijeve izjave da će "dalji dijalog voditi samo sa predstavnicima Evropske unije i kosovskim Srbima", čini se da su male šanse da se briselski razgovori nastave.

Srpska lista na prethodnom zasedanju kosovskog parlamenta dala je podršku Haradinajevom opozicionom bloku, ali tada pripadnici Kurtijeve stranke nisu javno govorili da podršku u parlamentu uslovljavaju učešćem u vladi. Sada je jasno, da su njihovi uslovi suprotni onima o koje je Srpska lista imala na umu, razgovarajući najviše sa Isom Mustafon. Verovatno zato žele još jednom dobro da razmisle.

– Predstavnici Srpske liste treba budu u budućoj kosovskoj vladi koja će biti orijentisana ka vođenju statusno neutralnog dijaloga sa Beogradom. Uveren sam da će predstavnici Srpske liste u narednih nekoliko dana sprovesti intenzivne političke konsultacije sa ciljem da se dogovor o predsedniku parlamenta reflektuje na naše državne i nacionalne ciljeve – kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On smatra da pregovori Beograda i Prištine treba da budu nastavljeni.

– Oni su u našem državnom i nacionalnom interesu i ne mogu da se vode kao razgovori ne dve države kao što to žele predstavnici nekih političkih struja nego isključivo kao razgovori koji ne prejudiciraju status, rekao je Đurić.

I strane diplomate u Prištine zabrinute su takvog sporazuma opozicije jer smatraju da će pokret Samoopredeljenje imati prevelik uticaj na dijalog sa Srbijom. Sporazumom je uloga budućeg kosovskog premijera u pregovorima sa Beogradom minimalizovana i formalna, odnosno biće prisutan samo kada bude potreban njegov potpis.
 

Jahjaga poziva na odgovornost

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga smatra da je Kosovom važan i odlučujući period uspostavljanja institucija, i poziva na odgovornost i polaganje računa pred građanima.
– Rešenja treba da nalaze oni koji su dobili glas naroda, oni koji imaju odgovornost pred svojim glasačima, pred građanima Kosova, rekla je ona.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here