D. T.
Pesma život značiI: Milenko Gulić s krajiškim momcima i devojkama

U sklopu svoje australijske turneje Momci Bukovice – Savo Ljubiša, Mile Delija i Davor Olujić, prošle subote su ispunili salu Sportskog kluba u Bonirigu i pesmom i pozitivnom energijom razgalili mnoge dahom njihovih dalekih zavičaja.

Nostalgija čini svoje, što se videlo i ove večeri kad su pevači Išli od stola do stola i pevali poručene pesme često sa naručiocima koji su bili u emotivnom zanosu. Nizali su se stihovi o Bukovici, Ravnim Kotarima Janković Stojana, Lici, Velebitu i Zelengrad selu…

Kroz pesme su se kazivale priče o lepotama krajeva u kojima su ostala ognjišta, priče ljudi koji su nakon više stoleća postojanja njihovih tragova, starih crkava i manastira koji su opevani, raseljeni po svetu, ali im je postojbina ostala duboko u duši.

Inače, krajiška muzika se razlikuje od muzike nastale u Srbiji i čim krenu prvi taktovi odmah se prepoznaje da dolaze iz zapadnih krajeva gde su Srbi nekada živeli u velikom broju. Poreklo ovih pesama vodi od starog načina pevanja koje se zvalo ojkanje i pevalo se uglavnom bez pratnje instrumenata. Danas je krajiška muzika poprimila modernije izvođenje, ubačeni su instrumenti, a neki izvođači dodaju i folk stil. Fenomen je da se izvodi svuda u svetu gde žive Krajišnici koji su se raselili po zemaljskom šaru.

Stalni gost na svim krajiškim dešavanjima, pa tako i ove večeri, bio je gospodin Milenko Gulić-Grof.

– Meni ova pesma i muzika mnogo znače, kao da mi produžavaju život. Provedu me ovi momci pesmom kroz moje Ravne Kotare… Vidim Krku i Zrmanju, bacim pogled na Stojanovu kulu, obiđem Krupu i Krku… Zahvalan sam im do neba i sve dok budu dolazili, ja ću se družiti sa njima i njihovom pesmom – poručio je Grof Gulić.

Neizostavna Danijela

Nakon pesama koje dodiruju najtananije emocije, pevali su i pesme o jagnjetini ispod peke, o vinu iz bukare, a neretko i ljubavne pesme. Danijela i pesma o njoj nije izostala ni ove subotnje večeri u Bonirigu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here