Ž. Marković
Dušom u Potkozarju: Dušanka Kotur Ugrica

Doba korone Dušanku Kotur Ugricu, iz Sibnena kod Ciriha, članicu udruženja pisaca Literarni krug Zatno pero, nije sprečilo da stvara. Ona je prošle godine objavila dva dela. Knjigu “Kao melem na ranu” i roman “Zagonetna soba”. U neobičnim prilikama pandemije osetila je žar za pisanjem. Prvobitno joj je inspiracija bio njen krajiški narod, njeno Potkozarje koje, kako kaže, nikad nije dovoljno opevano. Krajiški humor koji je u literaturi zamro posle Branka Ćopića uzela je za motiv svoje knjige.

– U pisanju sam pronašla sebe, a u Zlatnom peru drugare i neraskidivo prijateljstvo i sve me to podstiče da i dalje pišem o svom krajiškom narodu kome srcem i dušom pripadam – kaže za “Vesti” Dušanka Kotur Ugrica.

Ona je rođena Badenu u Austriji, a detinjstvo je provela u Kozarskoj Dubici. Iako od 1992. godine živi u Švajcarskoj, Potkozarje joj je u duši što najbolje pokazuje i deo recenzije knjige.

“Dušanka Kotur Ugrica je pisac iz prve ruke, bukvalno jedne ruke, stvaralac nepresušne inspiracije, izuzetnog životnog elana i radnog iskustva. Njeni junaci su dobri i smerni ljudi Potkozarja koji, kako reče književnik Branko Ćopić, i od ljute planinske zime prave prijatelja. Vidljivo je to kroz dijaloge u kojima preovlada izvorni narodni jezik, iskonska mudrost, neposrednost. Uopšte Krajišnici su, kako je Ćopić primetio, jedan izuzetan soj ljudi, svet za sebe. Na izgled ćutljiv, a nije. Na izgled mrk i mračan, a nije”, navodi se u recenziji.

Knjigu “Kao melem na ranu” Dušanka je prevela na nemački jezik, zatim objavila i roman “Zagonetna soba”.

– Iskoristila sam ovo vreme korone da ispraznim svoje fioke i napišem taj roman. Ništa to ne bi mogla da nije uz mene bila moja druga Milka Kajganić. Dugujem joj posebnu zahvalnost ne samo kao lektoru , nego kao drugi koja je imala strpljenja i volje da mi bude vetar u leđa. Posebnu zahvalnost dugujem Mihajlu Orloviću koji je napisao recenziju i koji me je podržao lepim rečima – kaže Dušanka.

Na promociji sa Sretom Vučkovićem

Pomaže kolegama

Dušanka nije samo pisac, ona je 2019. godine bila je sponzor slepom piscu Sreti Vučkoviću iz Kozarske Dubice. Tada je promovisala njegova dva romana širom Republike Srpske.Takođe je bila sponzor književniku Slobodanu Đuroviću iz Beograda za njegovu knjigu “Sokolica”.