Krajnja desnica juriša na Brisel

0

Protiv fašista: Članice Femena protestuju u Parizu, ispred centrale Nacionalnog fronta
 

Saveznik francuskog Nacionalnog fronta u EP je Partija Slobode, Gerta Vajldersa, koja bi u Holandiji takođe mogla da izbije na prvo mesto.

Sa belgijskom strankom Vlaams Belang i neofašističkom italijanskom partijom Liga Nord, krajnja desnica mogla bi da formira parlamentarnu grupu koja bi, prema procenama, mogla da broji 38 poslanika.

Kako je EU uspela da postane toliko omražena da proevropske političke grupe sada strahuju da će na predstojećim izborima platiti ceh za sve što bi značilo zaustavljanje evropskog konfederalnog projekta?

U vreme izbora iz 2009. godine ekonomska kriza je tek izbila. Od tada su države morale da pokrivaju dugove velikih banaka novcem poreskih obveznika, posle čega su mnoge državne kase ušle u deficite. EU je nastavila da štiti pre svega interese banaka i

Kriza

EU je najavila uspostavljanje sistema bankarske kontrole u času kada su džepovi građana ispražnjeni, kada je prema izveštaju Crvenog krsta izbila najveća humanitarna kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata, kada na zapadu EU strahuju da im jeftina radna snaga sa istoka Unije ne otme radna mesta.

finansijskog sektora. Njihove gubitke pokrivale su države novcem građana kojima je kao jedini lek prepisivano stezanje kaiša, štednja na svemu što su državni izdaci poput prosvete, zdravstva, socijalne pomoći…

Birokratija, korupcija i imenovanja, a ne izbori za Evropsku komisiju, srozali su takođe ugled EU. Tako je konačno krajnja desnica dobila svojih pet minuta jer zna da je najlakše zavladati masama kada su uplašene: Ona im obećava zaštitu, ukidanje evra i Evropske unije, ali i povratak na države-nacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here