Zadužbina Svetog manastira Hilandara

Kralj Engleske Čarls III, tada princ od Velsa, organizovao je u leto 2011. na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji prijem za obnovu Hilandara.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve tada je saopšteno da je prihod bio namenjen opremanju radionice za konzervaciju ikona i rukopisa po kojima je Hilandar poznat u svetu i koji predstavljaju jedan od najznačajnijih delova njegove riznice.

Na prijemu je bilo prisutno oko 100 zvanica iz Velike Britanije, Evrope i SAD, a među njima i desetak pripadnika srpske dijaspore.

Mediji su preneli da su dobrotvornom prijemu posvećenom obnovi Hilandara od posledica požara 2004. godine prisustvovali arhimandrit Metodije sa monasima Isaijom i Romilom, kao tadašnji i ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Velikoj Britaniji Branimir Filipović.

U razgovoru sa igumanom Metodijem princ Čarls je tada rekao da se nada da će uskoro da poseti Svetu goru i Hilandar. Iguman je Čarlsu poklonio grafiku Hilandara, rad nepoznatog autora iz Moskve iz 1757. godine.

Inače, princ Čarls je Hilandar posetio pre požara 12. septembra 2003, a posle požara 2004. godine uputio je pismo podrške bratstvu manastira.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here