Kraljica poručila Škotima: Pažljivo razmislite o budućnosti

0

Prvi put se obratila javnosti povodom referenduma u Škotskoj: Kraljica Elizabeta
 

To je bilo prvo kraljičino obraćanje javnosti povodom referenduma, ali ona u njemu nije preporučila Škotima kako treba da glasaju, pažljivo se držeći neutralnosti – što je njena ustavna obaveza.

 

Međutim, neki bi mogli protumačiti njene komentare kao sugerisanje onim Škotima, koji su za nezavisnost, da budu oprezni u pogledu odvajanja Škotske od Velike Britanije, u čijem se sastavu Škotska nalazi tri veka.

 

Kraljica je spomenula referendum posle bogosluženju u crkvi koja se nalazi blizu njenog imanja Balmoral u Škotskoj, i to je bio deo njene zdravice okupljenima.

 

Bakingemska palata je nedavno izdala saopštenje u kojem se ukazuje da će kraljica ostati neutralna u vezi sa referendumom, zakazanim za utorak.

 

Kameron u Škotskoj

Britanski premijer Dejvid Kameron boravi u poseti škotskoj luci Aberdin, uoči istorijskog referenduma o nezavisnosti Škotske, 18. septembra.

"Srce bi mi bilo slomljeno, ako bi bila razbijena ova porodica naroda koju smo ujedinili i koja je postigla toliko toga", rekao je Kameron prošle nedelje na skupu u Edinburgu.

Kameron će posle podne insistirati na bespovratnom karakteru glasanja za nezavisnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here