EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Peskov

Moskva ne vidi napredak u mirovnom procesu oko Ukrajine i stoga nastavlja specijalnu vojnu operaciju, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

– Što se tiče nekih mirovnih procesa, još uvek nema ništa. Potpuno su neobjašnjivi procesi pod ‘formulom mira’ (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog: neka kombinacija zemalja koje razgovaraju o nekoj ‘formuli mira’ bez učešća Rusije. Veoma čudan proces i ništa drugo, tj. s tim u vezi nema ničeg ozbiljnog – rekao je Peskov.

On je istakao da de fakto i dalje postoji pravno fiksirano odbijanje Kijeva da vodi bilo kakve pregovore.

– Mi nastavljamo našu specijalnu vojnu operaciju – zaključio je Peskov.

Zelenski je predložio takozvanu formulu mira u novembru 2022. godine. Formula ne uključuje nikakve korake Kijeva i predviđa kompenzaciju za gubitke od borbenih dejstava na račun Moskve. Dok je promovisala “formulu mira”, Ukrajina je više puta odbijala predloge i posredovanje trećih strana.

Mogućnost kontakata Ukrajine i Rusije takođe je paralisana nakon što je Zelenski potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa Moskvom dok god je predsednik Rusije Vladimir Putin. Moskva ističe da nije odbijala pregovore sa Ukrajinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here