pixabay.com
Moskva

Teroristički akt na gasovodima „Severni tok“ su na ovaj ili onaj način organizovale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Američki novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, koji se bavio istragom o diverzijama na gasovodima, objavio je juče, na godišnjicu terorističkog akta, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika, da je Bajdenova administracija donela odluku o diverzijama strahujući da će izgubiti uticaj na Nemačku i zapadnu Evropu zbog isporuka jeftinog gasa iz Rusije.

Herš je takođe naveo i da nikakve važne informacije o misiji u SAD nisu unošene u kompjuter, te da su američke vlasti sakrile tragove učešća Amerikanaca u terorističkom napadu na gasovode.

„Ovde nije važno ko je šta unosio u kompjuter, već je bitno što su, defakto, ovaj teroristički akt protiv kritični važne energetske infrastrukture, koja, između ostalog, pripada i međunarodnoj zajedničkoj kompaniji, na ovaj ili onaj način, organizovale SAD i Velika Britanija. One su na ovaj ili onaj način umešane u ovaj teroristički akt“, istakao je portparol.

Heršove informacije se poklapaju sa ruskim

Prema njegovim rečima, informacije američkog novinara Simura Herša o diverziji na gasovodima se u osnovi poklapaju sa onima koje imaju i ruske specijalne službe.

„Ne znamo koji su izvori gospodina Herša, ali se informacije koje je on objavio, u svojoj osnovi i u svakom slučaju, nesumnjivo poklapaju sa onim podacima koje imaju naše specijalne službe“, naglasio je Peskov.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je američka administracija dužna da odgovori na navode istrage američkog novinara o napadima na gasovode „Severni tok“.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here