EPA/Valeriy Sharifulin
Dmitrij Peskov

Podrška niza zemalja prijateljskih Rusiji završnom dokumentu “mirovnog foruma” u Švajcarskoj neće pokvariti odnose sa Moskvom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ne, neće pokvariti. Naravno, vodićemo računa o stavovima koje su ove zemlje zauzele, to je važno za nas – odgovorio je Peskov na pitanje da li će stav koji su zauzele Mađarska, Srbija i Turska na švajcarskom samitu pokvariti odnose sa Rusijom.

Peskov je podsetio da su mnogi učesnici takozvanog mirovnog foruma potvrdili da ne može biti bilo kakvih ozbiljnih, sadržajnih razgovora bez prisustva Rusije.

– To je bilo uobičajeno stanovište na ovom događaju. To smo, takođe, zabeležili –  zaključio je Peskov.

Konferencija o Ukrajini održana je 15-16. juna u švajcarskom Birgenštoku. Završnu izjavu nije potpisalo 11 od 91 države učesnice: Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kasnije su svoje potpise povukli Irak i Jordan. Vatikan nije potpisao jer je imao status posmatrača. Rusija nije bila pozvana na samit, a Kina je odbila da učestvuje. U Kremlju su ranije izjavili da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.

4 COMMENTS

 1. Da, ali u deklaraciji koju je potpisala Srbija stoji da je potrebno uključiti sve strane u sukobu , što podrazumeva da je i Rusija trebalo da bude pozvana ili bar da se sledeći put pozove. Naravno da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajne, jer joj je to jedini adut u pregovorima sa NATO paktom koji je okupirao južnu srpsku pokrajnu Kosovo i Metohiju i dao je na upravljanje Albancima koji terorišu Srbe.
  Tako sam ja shvatila srpski potpis, a očigledno i da Peskov razume suštinu, iako se sada kroz zapadnu propagandu želi poručiti nešto drugo.

 2. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 3. Zašto se vi zavaravate da su EU i Rusija kao njen protivnik prijateljski nastrojeni prema nama? Obe strane gledaju da nas iskoriste s tim što bi ovi u EU kao Američkoj i Engleskoj koloniji da nas zgaze jer su nas uvek videli kao male Ruse i njihove protivnike a Rusi nas nikad nisu gledali kao svoje (više su voleli bugare) već kao sredstvo za dokusurivsvanjem sa zapadom…
  Ali mi smo mali i mora da slušamo šta kažu veliki i da igramo kako svira njihova frula.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here