EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Operacija Turske na severoistoku Sirije je izuzetno zabrinjavajuća i mogla bi da našteti političkom rešavanju situacije, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov na televiziji „Rusija 1“.

– Krajnju zabrinutost svih izaziva situacija na severoistoku Sirije, gde se sada odvijaju događaji koji bi potencijalno mogli da nanesu štetu političkom rešenju – rekao je Peskov.

Situacija u Siriji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije ID. Operaciju Turske oštro kritikuje nekoliko susednih zemalja, kao i SAD i Evropska unija. Predsednik SAD Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“ ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“ i obećao snažan udar ako Turska ne bude igrala po pravilima.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je saopštio da Tramp namerava da ovlasti njegovo ministarstvo za uvođenje sankcija Ankari.

U četvrtak, 17. oktobra, Sjedinjene Američke Države i Turska objavile su da su se složile da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage sa 30-kilometarske tampon-zone na tursko-sirijskoj granici, koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da će Ankara nastaviti operaciju u Siriji ako Sjedinjene Američke Države ne ispune obećanja o povlačenju kurdskih snaga van zone bezbednosti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime