EPA/Sascha Steinbach
Foto: Ilustracija

Državljanin Srbije Aleksandar Erceg (42) pobegao iz dobro čuvanog zatvora u Nemačkoj. Kako prenose nemački mediji, ovaj drski begunac preskočio je zid visok oko pet metara i nestao. U toku je potraga za njim. Inače, Erceg se nalazio u zatvoru pošto je osuđen za nanošenje teških povreda, krađe i pljake. Istraga bekstva je u toku, navode zatvorske vlasti.

– Srpski kriminalac i zatvorenik Aleksandar Erceg (42) pobegao je iz zatvora u Bohumu u Severnoj Rajni i Vestfaliji – kratko su izjavili predstavnici zatvorskih vlasti nakon bekstva.

Policija i tužioci obavestili su javnost da je Erceg preskočio zid visok oko pet metara u okrugu Krumnede i pobegao u pravcu ulice Castroperštrase. Od tada se o zatvoreniku iz Srbije gubi svaki trag.

Od 2010. godine Erceg se nalazio u više zatvora u navedenoj pokrajini. U zatvoru je trebalo da ostane do 2021. godine, pa zato nije nejasno šta ga je navelo na spektakularni beg manje od dve godine od planiranog puštanja. Poslednjih godina nije pravio probleme zatvorskim vlastima, zbog čega je dobio pravo na povlašćeni tretman.

– Brinuo se o uređajima za sportsku aktivnost u zatvorskoj sali, ali je stalno u neposrednoj blizini imao dva stražara. U jednom momentu je rekao čuvarima da mora u toalet i krenuo u tom pravcu. Umesto ka toaletu, krenuo je prema prvom spratu – kažu zatvorske vlasti.

Šta se dalje dešavalo za sada nije poznat, ali stanovnici okoline zatvora kažu da je ceo taj prostor nadletao helikopter. Alarmirana je specijalna policija sa psima tragačima. Pretpostavlja se da se uz pomoć sajle spustio niz zidine i pobegao.

Prema informacijama iz pravosuđa, begunac ima poprilično bogat dosije. U Kelnu je opljačkao jednu zlataru.

Stražarnice prazne

Ovaj Srbin je po svemu sudeći lako uspeo da pobegne iz dobro čuvanog zatvora iz jednog razloga. Naime, kontrolne kule na zidovima u kojima je trebalo da budu stražari, bile su prazne. Navodno zbog problema sa azbestom, čuvari neko vreme nisu ulazili u njih.