Tanjug

Na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu ne stoji “Republika Kosovo”, već samo Kosovo, kaže portparol opozicionog Pokreta samoopredeljenje Perparim Kreziu i ističe da je to greška jer, kako je naveo, na ovaj način Beograd održava kosovsko pitanje kao svoje unutrašnje.

– Ovo je početna greška koju je Kosovo stalno činilo prilikom potpisivanja sporazuma. Eliminisanje izraza “Republika” i pozivanje na Kosovo (Priština) u zvaničnim dokumentima isključivi je zahtev Srbije – kazao je Kreziu, prenela je prištinska tv Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, samo Kosovo bez naziva “republika”, Srbija to tretira kao teritoriju, geografsko proširenje ili administrativnu jedinicu.

– Na ovaj način Srbija uspeva da održi pitanje Kosova kao svoje unutrašnje pitanje. Stoga je ovaj sporazum štetan i opasan – kaže Kreziu.

On navodi da je Kosovo u Vašingtonu još jednom “predstavljano od pojedinaca bez pripreme, bez planiranja i bez legitimiteta, u procesu bez principa i bez unapred dogovorenih ciljeva”.

Kreziu ocenjuje da se iz ovih razgovora izašlo sa velikim gubitkom u odnosu na početak dijaloga.

1 COMMENT

  1. Да, да…на тих пар листова нема, али де факто је ово био предуслов да Израел “призна” прву исламско терористичку државу и, већег ли апсурда, отвори амбасаду у Јерусалиму?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here