pixabay.com
Krim

Krimski senator i član Komiteta Saveta federacije za međunarodne odnose Sergej Cekov izjavio je da Krimu nije potrebno da Turska prizna ruski status poluostrva, pošto su za žitelje Krima najvažniji priznanje i podrška Rusije.

Ukrajinski mediji su ranije saopštili da je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da njegova zemlja podržava teritorijalnu celovitost Ukrajine i da neće priznati „nezakonitu aneksiju Krima“. Prema njegovim rečima, taj principijelni stav se nikada neće promeniti. Čavušoglu je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom, tokom njegove radne posete Turskoj.

– Nismo iznenađeni ovom izjavom ministra inostranih poslova Turske. Nama njihovo priznanje nije potrebno i ne brine nas naročito. Žitelje Krima ne zanima priznanje drugih zemalja međunarodne zajednice. Najvažnije je da je Krim postao neodvojivi i prirodni deo Ruske Federacije – rekao je Cekov.

Prema njegovim rečima, pre ili kasnije međunarodna zajednica će morati da prizna Krim kao deo Ruske Federacije, jer je to istorijska činjenica koju treba prihvatiti.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je održan u martu 2014. godine. Birači Republike Krim i Grada Sevastopolja izjasnili su se tada za ulazak u sastav Rusije. Ukrajina Krim smatra svojom, privremeno okupiranom teritorijom.

Moskva naglašava da su se žitelji Krima za ujedinjenje s Rusijom izjasnili demokratskim putem, u punom skladu s međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „zauvek zatvoreno“.

4 KOMENTARA

  1. Turska i „principijelni stav“? Da nije zalosno, bilo bi smesno..
    Takav „principijelni stav“ nam je poznat sa KiM.
    Ko veruje turcinu, gori je od njega….

  2. Nerazumem se puno u ovu političku drvenariju. Jedno mi je poznato da je Rusija Država priznata na svim kontinentima naše planete. Da li se slažete? Mi znamo iako nismo rođeni kada je Krim Predsednik SSRa Nikita Hruščov pripojio KRIM Ukrajini. Ni on sam nezna zašto je to uradio. Danas kada je Rusija ponovo povratila KRIM u svoje granice sada treba da se ta Oblast KRIM prizna? Značili to da Rusija nije priznata Država? Šta ima veze KRIM sa priznavanjem ako je to Ruska teritorija? Šta i ko ima pravo da Nepriznaje ili priznaje tu nepoznatu nerazumem o riznavanju. Znači li to da sada mora ponovo da se prizna Rusija u sadašnjim granicama? Ovde nešto strašno smrdi a verujte mi da će nekom biti izvaljene vilice.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime