Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa priznavanjem Krima kao dela Ruske Federacije, izjavio je šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj.

Prema njegovim rečima, priznavanje Krima kao dela Rusije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa.

„Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem“, naglasio je on.Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo sa mnogim predstavnicima srpskih vlasti, te je ocenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsetimo, Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno“.

Međutim, Ukrajina to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

7 COMMENTS

  1. Srbija niposto ne treba da se istrcava. Svi mi dobro znamo istoriju i da su Krim oslobodili ruski carevi od Osmanskog carstva i tatara. Rusi jesu nasa braca ali to su i pravoslavni ukrajinci (procitati taras buljbu). rusija jeste svetska ali i ukrajina je evropska sila. ukrajina bi uzvratila priznavanjem kosova i podrsci hrvatskoj, i onda bi sebi pucali u stomak. oni imaju probleme i tamo se vodi rat u donbasu. srbija moze samo da pomogne kao bratska zemlja oba naroda da se tenzije smire, a ne da potpiruje sukobe, jer to ne bi nikome koristilo, osim neprijateljima srbije.

  2. Lako je tebi Juriju govoriti.Da nije Kosova Srbija bi već odavno priznala Krim.I priznaje ga nezvanično.Ali skinuti problem s Kosova s vrata Srbije pored ovih zapadnih hijena je proto nemoguće.Šta misliš Jurij?Da vas mi ne volimo,da namnije drago što te se vratili svojoj matičnoj državi Rusiji.E pa drago namje.Ali mi smo nemoćni,mali i na udaru zapada.Svaki naš korak prema Rusiji propraćen je negodovanjem i pretnjama zapada.Kada mi povratimo Kosovo i kada one hijene sa zapada konačno priznaju da je Kosovo naše mi ćemo punim srcem i dušom priznati Krim kao sastavni deo Rusije.Mi vas volimo i drago nam je što ste pripojeni svojoj matici.Ali naša nemoć je velika u odnosu na vas jer Rusija je sila,a Srbija mala zemlja na kojoj se taj izvitopereni zapad iživljava,upravo i zbog toga što zna naše mišljenje o Kimu a i o celoj Rusiji.

  3. Зар Срби то још нису урадили?
    Сад ће Вучић да их умири кад им однесе једну икону на поклон и добије С-400.
    Ја сам Србин мајко, петокрака пита…

  4. Srbi odavno priznaju Krim, to svako zna. Zvanicno priznanje sledi odmah posle oslobodjenja. Srbija treba najpre da se oslobodi “svoje” vlasti i dovede svoje ljude na vlast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here