commons.wikimedia/SUHEJLO
Kosovske bezbednosne snage

Priština ne prestaje da šokira skandaloznim potezima, a poslednji u nizu je imenovanje Baškima Jašarija, bratanca ubijenog teroriste Adema Jašarija, osnivača OVK, za komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga. Ovaj potez, smatraju sagovornici “Vesti”, direktno je uperen protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali i predstavlja pretnju miru i bezbednosti u čitavom regionu.

Jašari je sin Ademovog brata Rifata i na čelo KBS došao je posle ostavke Rahmana Rame, koji se prema pisanju tamošnjih medija, sukobio sa Armendom Mehajem, ministrom odbrane u privremenim kosovskim institucijama, uoči policijske akcije na severu Kosova, u septembru.

Rama je tada odbio naređenje Mehaja da se četiri američka oklopna vozila prefarbaju u plavo i koriste u akciji na severu.

Imenovanjem Jašarija, prema rečima Milovana Drecuna, predsednika parlamentarnog Odbora za KiM, Priština očito želi da upotrebi KBS za jednostrane nasilne akcije na severu Kosova.

– U Jašariju su pronašli osobu, kriminalca spremnog da uradi sve što može protiv srpskog naroda i dovrši etničko čišćenje Srba – kaže Drecun i ističe da je Jašari rizik po bezbednost i opstanak Srba na KiM.

U osvrtu na navode o sukobu Mehaja sa Ramom i njegovoj ostavci naš sagovornik je mišljenja da su u Prištini tražili nekog spremnog da upotrebi naoružanje, vozila i ljudstvo KBS za nove akcije na severu.

– Sudeći po medijskim objavama plan je bio da neka vozila KBS upotrebi policija u akciji na severu, što nije dozvoljeno na osnovu sporazuma koji je Beograd postigao sa NATO-om i podrazumeva da bez saglasnosti Kfora ne mogu da budu na severu. Potom je Ambasada SAD upozorila da tehnika i oprema koju doniraju ne mogu da se koriste u drugim formacijama, bez njihovog odobrenja – pojašnjava Drecun, uz napomenu da bi se moglo pretpostaviti da će Baškim Jašari za razliku od prethodnika biti spreman da izvrši takve naloge i bez odobrenja Kfor.

Oni koji imenuju Jašarija, prema mišljenju penzionisanog pukovnika Kontraobaveštajne službe Vojske Srbije Ljubana Karana, žele eskalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji.

– Bilo dobro da je ovo samo još jedna u nizu provokacija kojom bi Priština, još jednom da podigne temperaturu, ali bojim se da je stvar mnogo opasnija. Plašim se da traže nekog, spremnog za ozbiljne oružane izlete i intervencije kakve su pre izvesnog vremena započeli, pa je u jednoj akciji nenaoružani Srbin s leđa ranjen. Tim imenovanjem, izazivaju nervozu među Srbima, a Jašarija koriste za radikalne poteze i obračune, što je jako opasno, jer ih je posle teško zaustaviti – ocenjuje Karan za “Vesti”.

On napominje i da se u Prištini sada puno priča o struji na severu Kosova, pa izražava bojazan da bi na tom pitanju, tamošnji političari mogli da stvore veštački problem i opasno naelektrišu atmosferu.

Ugrožena stabilnosta regiona

Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da sve što su predstavnici u Prištini pokazali ranijih godina, naročito proteklih 12 meseci, govori da ne misle dobro Srbima na KiM, ali ni stabilnosti i bezbednosti regiona.

– Na osnovu Rezolucije 1244 ne postoji mogućnost formiranja tzv. vojske, niti su to legitimni organi i institucije – rekao je on “Kosovo online”. To, naveo je, treba da znaju i međunarodni partneri Beograda.

Ekstremna familija

Ljuban Karan kaže da ima dokaza da je porodica Jašari visoko u hijerarhiji kriminalaca na KiM.

– Posle sukoba na KiM, komandiri OVK ili njihovi zamenici su se podelili u klanove prema operativnim zonama ove terorističke formacije i postali šefovi tih kriminalnih klanova. Adem Jašari i njegova familija su bili posebno ekstremni, pa je Baškim Jašari, koji je rastao na mitu o nekakvom junaštvu, najverovatnije isto tako orijentisan – mišljenja je naš sagovornik.