pixabay.com

Hrvatska policija saopštila je da je podnela krivične prijave protiv dvojice bivših pripadnika specijalne policije samoproglašene SAO Krajina zbog ubistva ruskih novinara kod Hrvatske Kostajnice 1991.

Osumnjičeni su nedostupni hrvatskom pravosuđu, a prijava zbog ratnog zločina nad ruskim novinarima Genadijem Demjanovič Kurinojem (rodjen 1950) i Viktorom Vladimirovič Noginem (1948) podneta je tužilaštvu u Zagrebu.

Posmrtni ostaci novinara još nisu pronađeni, pa se i dalje vode kao nestale osobe.

U saopštenju sisačko-moslovačke policije navodi se da je grupa pripadnika specijalne jedinice policije SAO Krajine 1. septembra 1991. na području Hrvatske Kostajnice pucala na vozilo sa diplomatskim registracijama u kojem su se nalazili ruski novinari. Vozilo se zaustavilo usled pucnjave, a pošto je ustanovljeno da su osobe u vozilu ranjene, ali žive, osumnjičeni 26-godišnjak je od ranjenih novinara uzeo isprave i hicima iz pištolja usmrtio obojicu.

Ubistvu je svedočila većina pripadnika grupe specijalne policije, a drugi osumnjičeni, tada 33-godišnjak, kao zapovednik na terenu nije preduzeo ništa u sprečavanju zločina, već je zajedno s ostalima, preduzeo više radnji u cilju prikrivanja i zataškavanja okolnosti ovog krivičnog dela.

Ubijenima je između ostalog uzeta novinarska oprema, zapaljen automobil, a olupina je kasnije, zajedno s njihovim posmrtnim ostacima odvezena na lokaciju uz korito reke Sunje u mestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronađena, ali ne i posmrtni ostaci ubijenih novinara koji se vode kao nestali, navodi se u saopštenju.

Pozivajući se na nezvanične izvore, agencija Hina navodi da su osumnjičeni za ratni zločin nad civilima Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević-Žabac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here