EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

“Sporazum koji su potpisala tri lidera kolicija nakon 30. avgusta 2020. garant je da se naš spoljnopolitički kurs neće menjati”, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Nosioci tri liste koje su na izborima 30. oktobra 2020. osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su 9. septembra prošle godine sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne.

– Smatram da jedino ekspertska Vlada može uspešno da vodi demokratsku tranziciju. Crna Gora je odlučno i nezaustavljivo krenula ka Vama – rekao je Krivokapić na sastanku sa delegacijom francuskog Senata, na čijem čelu je bila predsednica Grupe prijateljstva Francuska – Zapadni Balkan, Marta de Sidrak.

Crnogorski premijer se oglasio pošto je u Podgorici saopšteno da su DF i Demokrate postigli dogovor o rekonstrukciji aktuelne vlade i da Krivokapić neće biti na njenom čelu.

Detalje sinoćnjeg dogovora DF i Demokrata saopštio je ranije danas jedan od lidera tog saveza i PzP-a Nebojša Medojević.

On je rekao da premijer Zdravko Krivokapić nije bio uključen u postizanje dogovora između DF i Demokratske Crne Gore.

Medojević je kazao da veruje da će Građanski pokret URA ići ka pregovorima sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), internacionalizaciji problema i vanrednim izborima.

– Mi smo bili za novu Vladu, da bude formirana od postojeće većine plus manjinske partije. Kompromis sa Demokratama je da idemo u rekontruisanu vladu, oni više ne stoje na poziciji ekspertske vlade – pojasnio je Medojević.

Kazao je da računa da URA i dalje bude deo vlasti, ali ne u kapacitetu kao do sada sa pet i po procenata podrške građana.

DF, kako je rekao Medojević, u kontinuitetu govori o neodrživosti aktuelne crnogorske vlade.

– Ona nije stabilna vlada i ne može, kaže, sprovesti nužne reforme, imajući u vidu da je njihov neprijatelj nedemontirana DPS – kazao je Medojević.

On je rekao i da Evropska unija (EU) već četiri godine nije garant stabilnosti i da je Zapadni Balkan prepušten sam sebi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here