EPA-EFE/JOEL CARRETT

Građevinski sektor se priprema za veliki pad tokom 2023, jer se bori s rastućim troškovima sirovina, nedostatkom radnika, kašnjenjem u lancu snabdevanja i nadolazećim porastom kamatnih stopa.

Haos takođe, pogađa potrošače, koji se suočavaju s dugim kašnjenjima u izgradnji i neočekivanim porastom troškova.

Glavni ekonomista Vestpaka, Bil Evans, upozorio je da će Australija graditi mnogo manje za godinu dana. Rekao je da je u toku velika promena, oslobađajući ogroman porast potražnje povezan s saveznim merama stimulacije, kao što je federalna šema HomeBuilder.

– Ako želite da razmislite o pritisku koji je HomeBuilder izvršio na potražnju, Viktorija je pretrpela više od bilo koga drugog – rekao je Evans.

Podaci Australijskog biroa za statistiku pokazuju da su upotrebne dozvole porasle sa 13.000 u junu 2020. na skoro 23.600 u martu 2021, u drugom mesecu programa HomeBuilder.
Dozvole su od tada u padu, da bi u martu ove godine iznosile 15.000.

Evans smatra da će odobrenja za izgradnju ići dalje kada i kamatne stope krenu da se kreću. Međutim, on smatra da ublažavanje ne mora da bude nepoželjno, s obzirom da graditelji već sada ne mogu da se nose sa potražnjom.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora giganta za izgradnju kuća Metrikona, Piter Langfelder, kaže da nema istine u glasinama o lošem finansijskom stanju kompanije.

– Potpuno poštujemo rokove sa svim nabavkama, dobavljačima, zaposlenima, provizijama – istakao je Langfelder.

Inače, njegovi komentari su usledili nakon iznenadne smrti, početkom nedelje, osnivača i izvršnog direktora Metrikona Marija Bajesena, koji se suočavao sa problemima mentalnog zdravlja.

Uz to, suočavao se s spekulacijma o problemima oko protoka gotovog novca za građevinskog giganta, koji zapošljava oko 2.500 ljudi i ima 4.000 nekretnina u izgradnji, u koje se vlasnici još nisu uselili.

Predstavnici kompanije sastali su se u četvrtak sa vladom Viktorije kako bi razgovarali o onome što mnogi u industriji vide kao rastuću krizu izazvanu skokom cenama drveta, čelika, betona, stakla i drugog građevinskog materijala, kao i ozbiljnim nedostatkom kvalifikovanih radnika.

Metrikon ima ugovore vredne skoro 200 miliona dolara za izgradnju socijalnih i pristupačnih stanova.

Prema izjavi jednog od predstavnika industrije, koji je želeo da ostane anoniman, građevinarstvo se suočava s “apsolutnim neredom“, ostavljajući mnogo zabrinutih ljudi, kako na strani kupaca kuća, tako i zaposlenih.

Federalni ministar stanovanja, Majkl Sukar, rekao je da vlada priznaje pritisak na industriju i duga odlaganja izgradnje s kojima se suočavaju kupci nekretnina.

– Pandemija kovida, kontinuirana globalna blokada i sukob u Ukrajini stvorili su probleme u lancu snabdevanja, a ovi globalni pritisci posebno utiču na građevinsku industriju – naglasio je on.

Vladi su, prema njegovim rečima, poznati problemi u globalnom lancu snabdevanja zbog kojih mnogi kupci trpe, jer kasni izgradnja njihovih domova.

Tom prilikom, obećao je da će vlada blisko sarađivati s industrijom kako bi osigurala da graditelji ostanu na lokacijama, da se zalihe isporuče i da se nastavi s izgradnjom kuća.
Portparol laburista za stanovanje, Džejson Kler, ističe da se građevinska industrija nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji, pri čemu Metrikon nije jedina kompanija koja se suočava s troškovima ulaznih sredstava i haosom u lancu snabdevanja.

Višemesečna kašnjenja

Direktor Hermitidž homsa i Kingsbridž homsa, Džon Goris, koji nadgleda izgradnju oko 500 kuća godišnje, rekao je da lanac snabdevanja i nedostatak radne snage višemesečno produžavaju proces izgradnje.
– Zbog kašnjenja morate da odložite posao tri ili četiri puta više nego što je uobičajeno, jer svaki mali centar troškova i korak na tom putu kasni. Kašnjenje od nekoliko meseci može da bude 6.000 ili 7.000 dolara dodatne kirije – objašnjava Goris.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here