pixabay.com

Sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da će masovna vakcinacija početi u prvom kvartalu 2021. godine, a da će krajem ove godine doći prve vakcine, a prvo će biti vakcinisani zdravstveni radnici, pripadnici policije i vojske.

– Nama je svaki sat za vakcinu bitan. Prokuženost je oko 20 odsto, te kolektivni imunitet možemo steći jedino imunizacijom – naveo je Đerlek.

U Srbiji su zbog širenja koronavirusa danas stupile na snagu nove, oštrije mere.

– Glavni cilj nam je da uspostavimo što bolju kontrolu nad sprovođem mera i da zamolimo građane da se što jače pridržavaju mera, sa većom disciplinom i odgovornošću – rekao je Đerlek.

Na pitanje zašto se zakasnilo se donošenjem mera kako to kažu neki epidemiolozi, Đerlek kaže da svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, ali se odluka donosi na osnovu glasanja svih članova Kriznog štaba.

– Neće se dozvoliti da građani Srbije prime vakcinu koju ne odobri Agencija za lekove, tj. koje nisu bezbedne – rekao je Đerlek i dodao:

– Vrlo je bitno istaći da će sve vakcine biti besplatne za građane.

Objasnio je da je zakonski rok četiri meseca da Agencija odgovori na zahtev, ali da će oni učiniti sve da to što pre urade, ali ne na uštrb bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here