Krkobabić: Penzije su naša stvar

0

 

MMF nema veze sa penzijskim sistemom Srbije: Jovan Krkobabić

On je, posle razgovora sa delegacijom MMF, rekao za sutrašnje "Novosti" da se "obično ovakvi susreti opisuju kao konstruktivni", a da je ovaj "bio više od toga".

 

"Razumeli smo se oko najvažnijih pitanja, pa i onih koja su raznim spekulacijama poslednjih dana okupirala ovdašnju javnost", istakao je Krkobabić.

Krkobabić: "Naglašavam, MMF ništa nije tražio."

Kad je reč o starosnoj granici za žene za odlazak u penziju, potpredsednik Vlade je rekao da su "žene, ne svojom voljom, poslednjih dana uvučene i u politički marketing i kampanju". "Navodno, pojedinci neće dozvoliti da žene idu u penziju sa 65 godina, i oni su, kao, ubedili MMF da odustane od tog zahteva. Da se razumemo, MMF to nije ni zahtevao, pa onda ne morate ni da ih "ubeđujete" da odustanu od nečega što nisu tražili", naglasio je Krkobabić.

On je rekao da "prevremena penzija u Srbiji ne postoji, ali postoje mogućnosti da zaista neko ode u penziju mnogo pre 65. godine (za muškarce)" – to se ne odnosi samo na beneficirani radni staž, već i, recimo, na porodične penzije.

"Penzije u Srbiji su niske i da tu nema mesta za rezove"

Ministar je rekao da su predstavnici MMF "u punoj meri shvatili kompleksne i nasleđene probleme penziono-invalidskog osiguranja u Srbiji, kao i sve elemente do sada sprovedenih mera u formiranju što efikasnijeg i racionalnijeg penzijskog sistema".

 

Krkobabić je kazao da konkretna rešenja u budućem penzijskom sistemu još ne postoje i da su u igri sve opcije, a da će sadržaj reforme biti poznat do kraja godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here