K. Marković
BRZINA, SNAGA, POUZDANOST: Dragan se ne odvaja od svog motora

U radno vreme je vozač autobusa u Melburnu, a u slobodno strastveni ljubitelj sporta, od motociklizma do paraglajdinga, ali i drugih avanturističkih izazova koje podižu adrenalin.

Dragan Janković ili Fazan, kako ga od milja zovu u Melburnu, do sada je kolima ili motorom od kojeg se retko odvaja obišao više od 50 zemalja na brojnim kontinentima. Njegova avantura po Evropi, Rusiji i Mongoliji još uvek se prepričava među Draganovim poznanicima, a bogatoj zbirci putešestvija želi da doda još jednu. Naime, planira da sredinom juna laganom vožnjom, dobrim putem na dva točka, pođe iz Melburna i pređe blizu 20.000 kilometara kroz nepreglednu Australiju.

Uspomena sa jednog od putovanja

– Motor vozim skoro 20 godina a ovo mi je, inače, treći koji posedujem. Oduvek sam želeo da imam dobar motor, nažalost dok sam živeo u bivšoj Jugoslaviji to je za mene bio samo san. Međutim, kad sam došao u Australiju uspeo sam da priuštim sebi prvo “hondu”, onda je usledio “BMW”, a pre četiri godine kupio sam, tada najbolji u kategoriji, “BMW” sa šest cilindara. Na njemu sam već obišao Tasmaniju, bio sam do Kuber pidija, Ulurua… Naravno, Viktoriju sam prošao uzduž i popreko, preko planinskih Alpajn predela – započinje Dragan Janković priču za “Vesti”.

Pratnja Noćnog vuka

Draganov ovogodišnji plan putovanja bio je veoma zanimljiv. Naime, trebalo je da obiđe Kanadu, Ameriku, Aljasku, a put bi završio u Srbiji. Nažalost, zbog pandemije korona virusa usledilo je zatvaranje australijskih granica, verovatno sve do kraja ove godine.
– Obilazak Australije trebalo je da usledi za jedno dve ili tri godine, ali kad sam već dobio duži odmor na poslu, ali i zbog trenutnog stanja u svetu, odlučio sam da obiđem zemlju u kojoj živim sa porodicom – kaže nam Dragan Janković.
Na obilazak Petog kontinenta poći će iz kuće u melburnškom Endevor Hilsu, odakle će ga do Balarata ispratiti njegovi drugari iz “Noćnih vukova”, čiji je inače član. Do Darvina će biti u društvu još jednog vozača, a nastavak obilaska zemlje završiće sam.
– Plan je da do Darvina putujemo nas dvojica, a onda će se drugar posle 30 dana vožnje, najbržim putem preko Alis Springsa, vratiti nazad u Melburn, a ja ću nastaviti još pet-šest nedelja da krstarim Australijom – kaže naš sagovornik.

Bogatstvo susreta sa ljudima

Namerava da obiđe turističke atrakcije ovog kontinenta, ali i sve drugo što bude zanimljivo. Gde mu se bude svidelo, tu će stati motorom i zabeležiti foto-aparatom.
– Znam sigurno šta ću poneti sa sobom. Pored vreće za spavanje, hrane, vode, odeće i obuće, tu će biti mesta za foto i video kameru, dron za snimanje i dosta elektronike.
Uči iz tuđih grešaka
Australija je izuzetno zanimljiv kontinent sa različitom klimom, specifičnom florom i faunom, prirodnim atrakcijama. Kaže da je bilo mnogo vozača koji su obilazili zemlju i da je pratio njihova iskustva i učio iz grešaka.
– Većina njih bila je nespremna za ovakav put. Ili nisu bili spremni za kišu ili nedovoljno obučeni za hladno vreme u divljini. Učio sam iz iz njihovih propusta. Imam dobru opremu, odličan motor koji košta oko 40.000 dolara, ali i iskustvo, pa ne očekujem probleme – kaže Dragan.

Putovanja voli da dokumentuje

Ne strahuje od eventualniih neprijatnih iznenađenja, a priznaje da bi samo velike kiše mogle da mu stvore probleme.
– Dešava se da usled jakih kiša putevi u Severnoj Teritoriji budu zatvoreni, pa da vozači i po dve nedelje ostanu zarobljeni čekajući da nastave put. Ne plašim se divljih životinja i opasnih insekata. Naravno, izbegavaću da spavam u šatoru pored vode zbog krokodila. Paziću se i od krađa – dodaje sagovornik “Vesti”.
Pre nekoliko godina Slobodan Vukojević i Radmilo Stevanović iz Trstenika u Srbiji, pošli su motorima u obilazak Australije, tokom kojeg su prikupljali novac za humanitarnu pomoć deci Trstenika i Vrnjačke Banje.
– Po meni, oni su to na brzinu obišli, nažalost nisu mnogo toga zabeležili i dokumentovali. Mislim da je to veoma važno na ovakvim putovanjima. Planiram da sve uobličim u jednu lepu reportažu koju će naši ljudi moći da pogledaju. Naravno, snimaću tokom vožnje, ulogoriću se nedge u nekoj divljini i to ću zabeležiti. Važni su mi i susreti sa ljudima, bilo domorocima ili našim ljudima koji žive po Australiji. Sigurno da će biti zabeležene i australijske prirodne lepote.

SVETOM UZDUŽ I POPREKO: Zanimljiv pogled na piramide

Slike u “Vestima”

U gradovima u kojima žive naši ljudi, posebno u kojima su izgradili pravoslavne hramove, Dragan Janković planira da stane i upozna se sa svojim zemljacima.
– To je obavezno. U Pertu, Darvinu, Brizbejnu, svim većim mesta kroz koje budem prolazio i gde ima naših crkava, ostaću makar po nekoliko sati.
Tokom dva meseca koliko će biti odsutan od kuće, sa porodicom i mnogobrojnim prijateljima kontaktiraće telefonom i preko društvenih mreža.
– Poneću i satelitski telefon, naravno gde god bude internet veze objavljivaću slike i reportaže sa puta. Već sam to činio kad sam puna četiri meseca kolima obilazio celu Evropu, Aziju, Mongoliju. Pošao sam iz Srbije niz Dunav, nastavio kroz Makedoniju, Albaniju, Grčku, Tursku, obišao evroazijski deo, zatim kroz Rumuniju, Mongoliju, pa zapadnom Evropom stigao i obišao Skandinaviju, Rusiju, Belorusiju, Poljsku i nakon 40 dana putovanja vratio se u Srbiju – priseća se velikog putešestvija koje je ovekovečio slikom.
Dragan Janković obećava da će se slikama javljati i čitaocima “Vesti” iz različitih delova Australije, kako bi im preneo dogodovštine sa puta.

PONOSAN NA RODNU GRUDU: Pogled na Drinu

Troškovnik

Cena benzina u Australiji trenutno je najniža u skoro poslednjih 15 godina, što Draganu sigurno ide na ruku. Ipak, za ovako dug put bilo je potrebno da se izdvoji poveća suma novca.
– Gorivo je najmanja stavka, biće potrebno oko 1.000-1.500 dolara, što je sasvim u redu za period od dva meseca. Ukoliko ne budem imao neki ozbiljan kvar, planiram troškove od oko 10.000 dolara. Moraću makar jednom da promenim gume, tu su i smeštaj, hrana, servis za motor, poneka ulaznica. Inače sam se spremao za odlazak na put u Kanadu, pa će mi ovaj put zapravo biti dvostruko jefitniji – kaže Dragan.

Crtice pokraj puta

Dragan već sada razmišlja o velikom poduhvatu za 2022. godinu kad će sa grupom prijatelja motorima poći iz Singapura, proći Tajland, Burmu, Indiju, Iran… i preko Azije doći do Evrope i Srbije.
Na dosadašnjim putovanjima, priseća se Dragan, imao je mnogo dogodovština i nijedno negativno iskustvo. Zato preporučuje ljudima da se i oni upuste u slične avanture.
– Imao sam par zanimljivih događaja u Rusiji jer sam putovao sa dva različita pasoša, srpskim i australijskim, što im je bilo nejasno, pa su mene i mog prijatelja Marka prilično zadržali na granici. Graničarkama u Belorusiji je bilo čudno da neko želi motorom da obilazi njihovu zemlju. Imali smo pomoć lokalnog stanovništva u blizini Sant Petersburga gde smo imali problema sa kolima. U Albaniju sam ušao sa australijskim pasošem, pitali su me koje sam nacionalnosti. Rekao sam – australijajske, na šta je graničar odgovorio: “Kako da ne, baš je Dragan australijsko ime” i počeo da se smeje. Ali, stvarno nikada nisam imao nijedno neprijatno iskustvo sa putovanja – veli Dragan Janković.

Odali poštu žrtvama

Dragan je sa grupom nekoliko Srba član organizacije “Noćni Vukovi” u Melburnu. Zajedno sa ruskim i grčkim prijateljima prošle subote su obeležili Dan pobede nad fašizmom, kad su ispred Spomenika herojima savezničkih ratova položili venac žrtvama fašizma.

Sa ruskim i grčkim prijateljima obeležio Dan pobede

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here