Krtica iz Unmika uništavao dokaze

0

Prvi na listi: Ramuš Haradinaj
 

Osim njih, na spisku su i Daut Haradinaj, Sulejman Selimi, Fatmir Ljimaj, Haradin Baljaj, Isak Musliju, Ljah Brahimaj i još desetak bivših vođa terorističke OVK.
Naime, izvor agencije Srna navodi da je Vilijamson prikupio dovoljno dokaza za obnovu postupka protiv Haradinaja, Baljaja i Muslijua, koje je prethodno oslobodio Haški tribunal, kao i protiv Hašima Tačija, vodećeg kosovskog Albanca odgovornog za "progon i etničko čišćenje Srba, Roma i nelojalnih Albanaca".

 

BND jatak OVK

Zastrašivanje svedoka i uništavanje dokaza, odvijalo se pod neposrednom kontrolom samog vrha OVK i uz svesrdnu saradnju obaveštajaca SAD i nemačkog BND, tvrdi Srnin izvor.
On navodi da je sada sasvim izvesno da je Vilijamson odustao od optužbe za "kolektivnu odgovornost komande OVK", pa će optužnice biti zasnovane na individualnoj odgovornosti. Tome je najviše doprineo uticaj SAD, koje na taj način zadržavaju priču o "pravednoj borbi OVK".

Ljimaj je u julu 1998. godine predvodio pregovarački tim OVK na sastanku sa šefom posmatračke misije Oebsa Viljemom Vokerom u mestu Dragobilje kod Mališeva.

Na sastanku je trebalo da se dogovori razmena uhapšenih radnika Doma Zdravlja iz Orahovca i 14 Srba kidnapovanih u selima Opteruša i Retimlje nadomak Velike Hoče. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, ali su kasnije procurile informacije da je Ljimaj Vokera obavestio da su svi "zarobljeni Srbi" odvedeni van zone njegove odgovornosti u region Volujaka uz put Orahovac – Đakovica. To područje je bilo pod kontrolom Ramuša Haradinaja i njegove braće.

Izvor navodi da su kompletni dokazi predati bivšim istražiteljima Unmika, ali su onda nestali. Naime, neko iz Unmika je bio krtica i otkrivao sve detalje istrage klanovima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja.

S ciljem uništavanja dokaza, čuvanih delimično u stanici UN policije u Peći, osumnjičeni su izveli raketni napad početkom januara 2003. i tako uništili dokaze i zastrašili svedoka.  Vilijamsonu je predata čipovana dokumentacija, koja je sačuvana u sedištu EU u Prištini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here