Vesti
Drina je osvojila srca publike

Prošlonedeljni 34. Srpski folklorni festival bio je prilika da se široj srpskoj zajednici predstave i folklorna društva koja do sada nisu nastupala u Bonirigu.

Za “Drinu“ iz Brizbejna bio je ovo prvi put da učestvuje na nekoj od velikih manifestacija u organizaciji našeg naroda na Petom kontinentu, a ako je suditi prema aplauzima i ovacijama koje su dobili u prepunoj sali Srpskog sportskog centra, uvek i svuda će biti rado viđeni gosti.

“Drina“ je jedno od naših najmlađih folklornih društava, na čijem čelu je osnivač i koreograf Daria Koščica. Ona ne samo da je zadužena za organizaciju i pripremu igara koje izvode tri grupe, već je i stalni član prvog ansambla – Velike grupe “Drine“.

– Posle pune četiri godine postojanja dobili smo priliku da prvi put učestvujemo na jednom ovako velikom događaju i da pokažemo naše umeće pred toliko ljudi iz svih većih gradova Australije. Zaista smo presrećni zbog toga i smatramo da je nastup naše tri grupe na festivalu bio svojevrsna kruna dosadašnjeg rada – kaže Daria za “Vesti“.

U stvari, dolazak u Sidnej bio je prvo gostovanje “Drine“ izvan Brizbejna.

– Za ove četiri godine smo nastupali na folklornim večerima u našem Srpskom centru u Vilavongu, kao i na slavama i drugim manifestacijama u organizaciji crkveno-školskih opština u Brizbejnu. Takođe smo održali i naš Đurđevdanski uranak u Vilavongu. Sve su to bila divna iskustva, ali ovo sada je nešto zaista posebno.

Debitantski nastup na velikim manifestacijama sigurno bi se dogodio i ranije da nije bilo kovida.

– Restrikcije koje su bile na snazi tokom protekle dve godine značajno su nas usporile i onemogućile nas da putujemo. Pre toga imali smo veoma lep početak, a zatim smo se kao i svi snalazili kako da preguramo period izolacije i raznih ograničenja. Otkako se situacija normalizovala, vratili smo se puni volje i zaista radimo punom parom. Imamo probe svake srede, a ponekad i petkom. Nadam se da se naš dobar rad video na sceni i da je publika u Bonirigu bila zadovoljna onim što su naše tri grupe prikazale na festivalu.

Salve aplauza i skandiranje “Drina, Drina“ posle svakog izvođenja, samo po sebi je najbolja potvrda da su folkloraši iz Brizbejna položili “maturu“ i osvojili srca ljubitelja tradicionalnih igara.

Dobre vibracije i kolega i publike tokom festivala zasigurno će biti motiv više da u Vilavongu nastave još žešće da rade i pripremaju se za nove izazove, pre svega za nastupe na narednim velikim događajima.

– Najpre bih da kažem da jedva čekam da ponovo dođemo u Bonirig, jer nas je festival sve toliko oduševio. Zaista čaroban događaj i iskustvo koje nikada nećemo zaboraviti. Naravno, imamo planove da u narednom periodu gostujemo i u Melburnu, Adelajdu, možda i u Pertu. Videćemo…

Želja svih u “Drini“ je i da se vrate u Sidnej za šest meseci.

– Bilo bi mnogo lepo da učestvujemo na narednom Srpskom festivalu u centru Sidneja. Svi znaju koliko je to veliki i značajan događaj za Srbe u Australiji, ali je istovremeno prilika i da se naša kultura i tradicija predstave širem australijskom društvu, drugim narodima i zajednicama. Ako Bog da, na leto ćemo imati priliku da se i mi predstavimo mnogobrojnoj publici i želimo da postanemo stalni učesnici budućih manifestacija srpske zajednice – poželela je Daria Koščica, koreograf “Drine“ iz Vilavonga.

Daria Koščica
Najmlađi folkloraši Drine iz Vilavonga
Srednja i velika grupa Drine

“Nije teško kada imaš dobar tim”

Svako ko je imao priliku da se bavi organizacijom folklornih društava u dijaspori zna koliko je to veliki izazov. Počevši od angažovanja koreografa, preko obezbeđivanja prostora za probe, do kupovine narodnih nošnji, organizacije gostovanja…

– Tačno je, ima puno obaveza i stresa. Ali, ako imaš dobar tim i ljubav prema folkloru, onda ništa nije teško. Mi u “Drini“ uživamo u negovanju srpske tradicije i običaja, a tu ljubav prenosimo i na najmlađe članove. Nema većeg zadovoljstva nego kada vidiš njihovu radost kad nauče i uvežbaju novu igru.

Za Dariju nije problem ni da stalno putuje zbog folklora.

– Pošto živim na Gold Koustu, imam sat vremena vožnje od Brizbejna i tako uglavnom dvaput nedeljno. Ali, to mi ne predstavlja problem jer zaista imam veliku volju i strast prema folkloru. Igram od svoje treće godine i folklor mi predstavlja veliko zadovoljstvo – kaže naša sagovornica.

Duh jugoistočne Srbije

“Drina“ se u Bonirigu predstavila sa tri grupe – mališani od četiri do osam godina su igrali uz muziku izvorne pesme “Pošla rumena“, srednja grupa se predstavila igrama iz Pirota, a odrasli igrama iz Leskovca.

– Meni su najdraže igre iz južne i jugoistočne Srbija. Pored ovih koje smo igrali na festivalu, rado igramo igre iz Dimitrovgrada, zatim iz Bosilegradskskog krajišta, ali i igre iz Šumadije – kaže Daria.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here