pixabay.com

Polarni medved je najveći predator Arktika i ujedno najveći medved na svetu.

Njegovo ime na latinskom, Ursus maritimus, zapravo znači “morski medved” što oslikava njegov način života. Polarni medvedi veliki deo života provode u, pored i na okeanu, odnosno na ledu koji se formira na površini, gde odmaraju, love i pare se.

Ova simpatična stvorenja su ugrožena zbog nestanka njihovog staništa – otapanja leda, što je posledica globalnog zagrevanja. Predstavljamo vam sedam zanimljivosti o ovim vladarima severa naše planete.

1. Upravo zbog svog načina života na ledu Severnog ledenog okeana, polarni medvedi su jedina vrsta medveda koja je u zvaničnoj klasifikaciji svrstana u morske sisare.

2. Polarni medvedi nisu bele boje. Suprotno uvreženom mišljenju, njihova dlaka je prozirna, ali reflektuje svetlost zbog čega se čini bela. Ispod gustog krzna se nalazi crna koža koja apsorbuje toplotu.

3. Polarni medvedi se valjaju u snegu kako bi ostali čisti, ali i ugrejani. Čisto krzno je bolji izolator i redovnim valjanjem i čišćenjem uspevaju da maksimalno sačuvaju toplotu.

4. Njihov njuh je toliko dobar da mogu da namirišu plen sa udaljenosti od jednog kilometra. Najčešće love foke, koje mogu da nanjuše u vodi ispod kompaktnog snega debljine čak jedan metar.

5. Mužjaci polarnog medveda mogu biti teški i do 800 kilograma i duplo su veći od ženki. Njihova dužina dostiže čak tri metra. Oni su najveći kopneni mesožderi na svetu. Zbog svoje veličine, polarni medvedi nemaju prirodnih neprijatelja, osim ljudi.

6. Polarni medvedi su najčešće samotnjaci. Međutim, imaju sposobnost da se sete i prepoznaju druge medvede koje su nekad sreli, čak i nekoliko godina kasnije.

7. Iako skoro polovinu svog života provedu u lovu i potrazi za hranom, manje od dva procenta njihovih pokušaja da uhvate plen se završi uspešno. Najčešće love prstenaste i bradate foke, ali se hrane i malim sisarima, pticama, jajima ili biljkama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime