Kuba: Crno se piše proizvođačima “revolucionarnih mirisa”

0

Simboli su sveti – i juče, i danas i zauvek: Kazna za proizvođače parfema "Ugo" i "Ernesto"
 

Prve bočice parfema "Ernesto" i "Ugo" je proizvela državna farmaceutska kompanije "Labiofam" s ciljem da ih prodaje i u zemlji i u inostranstvu. Vest agencije AP o tome je u četvrtak izazvala talas reagovanja na internetu.

 

Izvršni odbor Saveta ministara Kube, na čijem je čelu predsednik Raul Kastro, saopšteio je da će preduzeti disciplinske mere protiv autora tog projekta.

 

"Simboli su sveti – i juče, i danas, i zauvek", ukazao je Izvršni odbor u saopštenju objavljenom u štampi i čitanom na državnoj televiziji i radiju.

 

Ernesto Če Gevara

Vest o kolonjskim vodama je u međunarodnim društvenim medijima postala predmet ismevanja, ali, ipak, kolonjska voda je posledica "preterano revnosnog revolucionarnog zanosa", rekla je En Luis Bardah, dugogodišnji posmatrač Kube i autor knjige "Without Fidel".

 

Ona je rekla da je lidere Kube možda iritirala vrsta najavljenog proizvoda, jer "kako se neko usuđuje da mirisima feminizuje velike ‘mačo-modele’ revolucije".

 

Argentinac Gevara je postao međunarodni simbol socijalističke revolucije posto je pomogao ustanicima Fidelu i Raulu Kastru da svrgnu predsednika Kube Fulgensia Batistu 1959. i podstakao niz sličnih ustanaka širom sveta.

 

Čaves je postao najveći saveznik kastra od raspada Sovjetskog Saveza, bio je često u posetama Havani i snabdevao je Kubu milionima barela nafte koja je bila krupna podrška njenoj posustaloj privredi.

 

Ugo Čaves

Gevarin lik već dugo krasi rasne proizvode od odeće do automobila, često uprkos primedbama njegove porodice.

 

Kuba se nije ustezala da profitira od Gevarine popularnosti – prodaju se majice, razglednice i posteri sa njegovim likom u državnim prodavnicama za turiste.

 

A Venecuela je preplavljena robom s likom Čavesa koju ponosno koriste pristalice socijalističke vlade, uključujući i mnoge koji rade na Kubi.

 

Zvaničnici farmaceutske kompanije "Labiofam" su rekli da su otvoreno, ne krijući, radili na parfemima više od godinu ipo i da je taj projekat jednom pomenula i državna televizija.

 

Oni kažu da kolonjske vode smatraju izrazom poštovanja prema Gevari i Čavesu i da su njihovi rođaci odobrili projekat. Ali, država u saopštenju kaže da tog odobrenja nema.

 

"Inicijative ove vrste nikada neće prihvatiti naši ljudi, niti revolucionarna vlada", saopštio je Izvršni odbor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here