EPA/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Novi izbori ili rekonstrukcija vlade sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, jedine su opcije za rešenje aktulene institucionalne krize.

To je večeras izjavio profesor Ðorđije Blažić, nakon što je skupština Crne Gore na zahtev premijera odlučila o smeni ministra pravde Vladimira Leposavića.

Blažić tvrdi da scenario koji se pominje, a koji podrazumeva da će se, navodno birati novi premijer, ustavno-pravno nije moguć.

Pojašnjava da parlamentarna većina, mora da zna da pad vlade automatski znači i pad Parlamenta i nove izbore.

Nakon što je juče u parlamentu deo vlasti saopštio da zbog nezadovoljstva radom aktuelnog, namerava da izabere novog premijera, Blažić kaže da ta namera u praksi nije ustavno-pravno izvodljiva.

– Ja pitam moje kolege iz raznih stranaka, gospodo kako mislite da izaberete novog premijera ko će da ga predloži predsednik države ne sme da ga predloži bez da uđe u zonu neustavnosti i da odgovara i da bude razrešen od parlamenta. Pa naravno predsednik neće ni da razmišlja o tome da prekorači svoja ustavna ovlašćenja. Sigiran sam da mu ne pada na pamet – kaže Blažić za TV Crne Gore.

Zato profesor smatra da vlast ima samo dve opcije – rekonstrukciju vlade ili nove izbore.

Pojašnjava da je rekonstrukcija vlade moguća jedino ako na njenom čelu ostane premijer Zdravko Krivokapić.

– U mandatu vlade nema, nove vlade sa novim premijerom. Rekonstrukcija ”da” od minimuma do maksimuma, ali premijer mora da ostane. Premijer može da kaže vi ste nezadovoljni našom vladom evo ja sam hipotetički spreman da rekonstruišem vladu svih 12 ministara i potpredsednika tražim da ih razrešite i onda ću da predložim sastav mog kabineta. Novih 12 ministara i novog potpredsednika. To da, ali uslov je da predsednik vlade mora da ostane – tvrdi Blažić, preneo je portal RTCG.

U slučaju da to nije prihvatljivo za parlamentarnu većinu druga opcija su novi izbori.

Blažić pojašnjava da pad vlade automatski znači i pad parlamenta.

1 COMMENT

  1. Koga zabole za njih. Srbija treba da stopira poslove i dolazak iz CG kod nas i tačka. Imaju oni KOSOVES, ALBANIJU I HRVATSKU ZA PRIJATELJE, ŠTA ĆE MO IM MI GENOCIDAŠI U TOM ELITNOM DRUŠTVU.

  2. Nema dalje, stavili su tačku. SADA SVI GENOCIDAŠI NA MORE U MONTENEGRO, STAVITE IM CRVENI TEPIH KAD DOLAZE U SRBIJU.

  3. KO STE VI DA PONISTAVATE EVROPSKI SUD!!! NEMA TE SILE NA SVIJETU KAJA CE TAJ PAPIR I ODLUKU PONISTITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here